Nejkurióznější vánoční zvyky světa: V Argentině jedí pečené pávy a ve Venezuele jezdí na půlnoční na kolečkových bruslích

V Japonsku jí mladí na Štědrý večer v KFC
Zdroj: Instagram.com
V Argentině se jí pečený pávV Brazílii si dávají záležet na světýlkáchVe Finsku chodí pán podobný Santa ClausoviV Japonsku jí mladí na Štědrý večer v KFC+ 3 fotky+ 4 fotky

Vánoce jsou pro Českou republiku tradičním svátkem spojeným s kaprem a bramborovým salátem, cukrovím, vánočním stromkem a rozdáváním dárků. Jiný kraj má ovšem jiný mrav a v zahraničí slaví Vánoce pro nás někdy hodně netradičně.

Redaktor
Redaktor 11. 12. 2018 14:41

V Argentině jedí pečeného páva

Vánoce v Argentině se od těch českých velmi liší. Slaví se 6. ledna, kdy mají léto a vysoké teploty. Tradičním jídlem je pečený páv. Paví peří je součástí výzdoby štědrovečerní tabule, která je většinou venku na zahradě. Dárky naděluje kůň Magi do předem připravených bot. I přes tyto odlišnosti najdeme i několik podobností s českými Vánocemi. V Argentině například také zdobí stromky (i když ne jehličnaté), a to bílými chomáčky připomínajícími sníh.

Brazilci rádi tančí

V Brazílii, jejíž některé části jsou silně katolicky založené, je běžné stavět o Vánocích Presépio. Jedná se vlastně o takový betlém, který je vyřezávaný ze dřeva. Vánoce v Česku jsou oproti těm brazilským klidné. V Brazílii vyjdou všichni do ulic, tančí a zpívají. V Brazílii nosí dárky Papa Noel (Otec Vánoc) až o půlnoci. Poté Brazilci vyrazí na půlnoční mši a slaví Vánoce často až do rána.

Ve Finsku nosí dárky Joulupukki

Ve Finsku naděluje dárky dědeček nazývaný Joulupukki, který se nápadně podobá americkému Santa Clausovi. Nosí teplé červené oblečení a jezdí se sobím spřežením. Dárky ovšem nenosí potajmu v noci, ale přichází večer 24. prosince, zaklepe na dveře a ptá se dětí, jestli byly celý rok hodné. Je to dost podobné českému Mikuláši. Místo čertů, kteří by odnesli děti do pekla, má s sebou pidimužíky, kteří zlobivé děti unášejí do ledového království. To se k Finsku hodí daleko víc.

V Japonsku se vůbec neslaví

V Japonsku žije pouze 1 % křesťanů, a tak se zde Vánoce tradičně neslaví. I přesto, že buddhisté Vánoce nevyznávají, začínají tam stále častěji proudit komerční vlivy ze západu. A tak je ve větších městech možno vidět ozdobené stromky, blikající světýlka a Santa Clause. K nové tradici mladých patří zajít si o Vánocích na večeři do řetězce KFC. Je to Nový rok, který je v Asii v období vánočních svátků spojen s oslavami. Podávají se tradiční jídla jako černé fazole nebo kaštany a rozdávají se dárky – většinou peníze v obálce.

USA a Santa Claus

Vánoce ve Spojených státech jsou díky mnoha americkým filmům pro Čechy notoricky známé.  Na stole nesmí chybět krocan s nádivkou, šunka a vaječný koňak. V USA nosí dárky Santa Claus, dobrosrdečný chlapík v červeném kabátě a kalhotách. Do domů leze komínem a dárky nechává pod vánočním stromkem a v punčochách zavěšených na krbu. Stejně jako v Čechách jsou to hlavně svátky klidu, kdy se rodiny a známí potkávají a mají chvilku času sami na sebe.

Velká Británie má „Father Christmas“

Angličtina je s přehledem nejvyučovanějším jazykem na školách i ve firemní sféře, a proto jsou u nás i britské vánoční zvyky poměrně známé. Dárky nosí Father Christmas v noci z 24. na 25. prosince, k večeři se podává krocan a speciální vánoční puding, do kterého se přimíchá mince. Kdo ji najde, má mít celý rok štěstí.

Ve Venezuele jezdí na bruslích do kostela

Vánoce ve Venezuele se nijak zvlášť nevymykají běžným zvyklostem ve světě. Rodina se schází, dává si dárky, jí tradiční pokrmy. Mají ovšem jeden unikát, o kterém jsme nikde ve světě zatím neslyšeli - o Vánocích navštěvují kostel na kolečkových bruslích. Někdy jde o celé zástupy lidí, často oděných v pestrobarevných maskách. V České republice by to taky šlo, jenom by to musely být brusle lední.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články