Několik zajímavých faktů o Saúdské Arábii. Bohatá země, kde demokracie neexistuje

V tomto státě je život opravdu tvrdý.
Zdroj: pixabay

Díky ropě je Saúdská Arábie jednou z nejbohatších zemí světa. Zároveň je velkou zlatou klecí, kde panují absurdní zákony, bezpráví a nejtvrdší diktatura na světě. V krutostech režimu tento stát předběhl dokonce i Turkmenistán a Severní Koreu. Pro neuvěřitelné porušování lidských práv a utiskování žen je Saúdská Arábie dlouho v hledáčku OSN. Převládá zde sunnitský islám včetně práva šaría, dle kterého se řídí naprosto všechno. Jedná se o jeden z nejtvrdších a nejkonzervativnějších výkladů islámu vůbec. Zákony jsou rovny středověkým praktikám. Jak vypadá život v Saúdské Arábii?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 21. 06. 2018 13:34

Žádné politické strany, žádný parlament, žádné volby, žádná demokracie

V roce 2014 obdržela Saúdská Arábie jako i v předchozích desetiletích nejnižší možné známky v rámci občanských a politických svobod. Tyto známky uděluje každoročně žebříček Freedom House. Podle známek je na tom Saúdská Arábie s demokracií mnohem hůř než například Severní Korea. Režim, který panuje v Saúdské Arábii a v Severní Koreji, absolutně nedbá na své obyvatele. Volby zde neexistují (Saúdská Arábie je monarchie), neexistují žádné politické strany, které se dají volit, ani parlament. Existuje pouze symbolická radní komora, v Saúdské Arábii známá jako Majlis al-Shura. Jakákoliv kritika královské rodiny či ,,vlády“ je striktně zakázána.

 

Předávání koruny

V Saúdské Arábii se moc a koruna nedědí z otce na syna, ale z bratra na bratra. Zesnulý král Abdalláh předal svou korunu svému bratrovi Salmánovi, který vládne dodnes. Salmánem ale tradici porušil, protože v roce 2015 nejmenoval korunním princem svého nevlastního bratra Murkína, ale svého syna Mohameda. Až nastoupí na trůn, mohlo by to vypadat s lidskými právy v zemi lépe. Už nyní povolil Mohamed saúdským ženám řídit automobil, umožnil jim studovat a vzdělávat se a dokonce prohlásil, že Izraelci mají právo na svou vlastní zemi. Do té doby něco neslýchaného. Že by se obyvatelům blýskalo na lepší časy?

Právo a trest

Mnoho z trestů za zločiny jsou trestány useknutím těchto končetin. Další zločiny, jako je cizoložství, pašování drog, pobuřování nebo i čarodějnictví, bývají trestány mimo jiné i veřejnými popravami na různé způsoby. Jenom v loňském roce bylo sťato 87 lidí, což je v souladu s národním průměrem za posledních 5 let. Ženy jsou v Saúdské Arábii neuvěřitelně utiskovány. Žena nesmí bez povolení a bez mužského doprovodu ven. Muž rozhoduje úplně ve všem. Když muže nemá, musí žádat o svolení například svého syna. Bez povolení nesmí pracovat, studovat. Podle zákona mají nižší postavení než muži, kteří mají rozhodující slovo v manželství a v péči o děti. Muži mohou beztrestně páchat domácí násilí na ženách. Diskriminace žen v království je, co se týče jejich práv, jednou z nejhorších na světě. Teprve v roce 2013 byl vydán zákon, který trestá násilí na dětech a až v 60. letech bylo zakázáno otroctví.

Boj proti terorismu

Saúdská Arábie měla v 90. letech skvělé vztahy s USA. Ty se zhoršily po teroristických útocích 11. září, protože většina atentátníků byla ze Saúdské Arábie. I tak je pomocníkem Spojených států v boji proti terorismu. Saúdská Arábie věnovala 100 milionů dolarů na boj s terorismem.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články