Nudí vás exotické dovolené a chcete si zkusit pořádný zážitek plný extrémů? Vyrazte na severní pól

Severní pól je svým způsobem nádherný
Zdroj: pixabay
Severní pól je svým způsobem nádhernýSeverní pól je sice územím nikohoAle být tam a vidět všechnu tu nicotu musí být úžasnéKdo by nechtěl jet?+ 1 fotka

Ano, už i na severní pól pořádají cestovní kanceláře své zájezdy. A zájem je o tuto velice neobvyklou cestu převeliký, protože mají neustále vyprodáno. Výprava do těchto opravdu drsných krajin ale není pro každého. Rozhodně si tam neodpočinete tak, jako u moře.

Redaktor
Redaktor 29. 05. 2018 11:31

Zájemci o tuto neuvěřitelnou výpravu si mohou vybrat ze čtyř zájezdů. Ledoborcem na severní pól, dobytí severního pólu na běžkách, zájezd lodí na Antarktidu, nebo lodí na jižní pól. Jeden zájezd stojí kolem půl milionu korun a nutno podotknout, že není pro každého. Podmínky, ve kterých se ocitnete, jsou opravdu nehostinné, a tak jde skutečně o velice náročnou a extrémní turistiku. Přes to všechno je o tento výlet megalomanský zájem.

Ledoborcem na severní pól

Lze realizovat pouze v červenci, kdy jsou ledy nejtenčí. Provozovatel především negarantuje, že se turisté na severní pól s jistotou dostanou. Na cestě se může stát opravdu cokoliv. V případě opravdu tuhých zim totiž může být led tak tvrdý, že jej ledoborec neprorazí. Plavba trvá 16 dní a dosud se jí zúčastnilo 20 Čechů.

Na programu jsou průzkumné lety vrtulníkem k obhlídce zamrzlého oceánu a trhlin v ledu. Při troše štěstí mohou účastníci zájezdu na ledových planinách zahlédnout tuleně a lední medvědy. V závislosti na plavebních podmínkách následuje doplutí na severní pól, výstup na led, oslava dobytí cíle, pro odvážné zájemce i možnost krátkého ponoření do moře v brázdě otevřené hladiny za ledoborcem.

Na běžkách

Za zájezd si krapet připlatíte. Vyjde zhruba na 667 tisíc Kč a trvá osm dní. Cesta je celkem komfortní. Zatímco turisté postupují na běžkách, zástupci cestovní kanceláře vrtulníkem přepravují zavazadla a připravují přenocování na dalším místě. Po celou dobu je zajištěn patřičný servis.

Přes moře

Dalším skvělým zájezdem je návštěva Antarktidy. Je nejlevnější. Na 16 dní vyjde asi na 230 tisíc. Pluje se z jižního cípu Jižní Ameriky do Antarktidy dva dny přes Drakeův průliv, který je jedním z nejrozbouřenějších moří světa. Mnoho lidí při této plavbě trpí mořskou nemocí. Program cesty předpokládá zastávku u Ostrova krále Jiřího s pozorováním tučňáků, rypoušů sloních, tuleňů a mořských ptáků. Na této cestě dostanete dokonce i českého průvodce.

Jižní pól

Realizuje se také na běžkách. Trvá 20 dní a dáte za něj 1,2 milionu korun. Na tento zájezd se zatím žádný z Čechů nepřihlásil.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články