Obyvatelé 13 zemí jmenovali nejotravnější zvyky turistů. Zastydíte se?

Máte také fotku u berlínského „bludiště“? A věděli jste, že je to památník obětem holocaustu?
Zdroj: Theconversation.com

Focení selfíček na přeplněném Karlově mostě či fronty na původem rumunský a předražený trdelník. I my bychom našli mnoho otravných turistických zvyků v České republice. Pokud nechcete být v zahraničí jedním z nesnesitelných návštěvníků, odpusťte si následující projevy.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 09. 10. 2017 18:25

1. Dánsko – ignorování cyklostezek

Nelson L./Flickr.com

„Každé léto zaplaví Kodaň turisti, kteří z nějakého důvodu nevěnují ani pět minut tomu, aby se porozhlédli kolem a všimli si jednoduchého systému, v důsledku čehož se s obrovskou zavazadlovou lodí vydají přímo na cyklostezku, zastavují se a fotí a tak dále,“ napsal Andreas Rosendahl Hansen.

Co je ale podle něj ještě horší, když si pronajmou kolo. Protože pořádně neblikají.

2. Indie – lekce jógy

Ramnath Bhat/Commons.wikimedia.org

Na tom by snad nebylo nic špatného, kdyby turisti věnovali chvilku tomu, aby si ověřili kvalitu služeb. To pak přicházejí do Indie praktikovat „jógu tím nejvíc idiotským způsobem, zkouší tantru a následují falešné a nevzdělané guruy, aby nalezli klid“, vysmál se cizincům na sociální síti Siddhart Agarwal .

Podle tohoto Inda není těžké v Indii natrefit na lektory ze Západu, kteří toho moc nevědí o meditaci a józe a mění ji v byznys. Nabízí pofidérní učení, které vyzývá k nošení indické etno módy, souložení na veřejnosti a braní drog za účelem osvobození sebe sama. Což nemá s původním učením nic společného. „Je to tak otravné a idiotské,“ dodal indický uživatel.

3. Itálie – nevychovanost

Maxpixel.freegreatpicture.com

Zamilovali jste si Itálii pro její uvolněnost, neformálnost? Pak nezapomínejte, že tu platí obecná pravidla slušnosti jako kdekoliv jinde.

„Nemůžete se koupat ve fontáně Trevi. Nemůžete močit na ulicích uprostřed noci. Nemůžete šplhat po několika sochách, které zdobí naše historická centra (byly vytvořeny Berninim, Canovou nebo Michelangelem, vy hlupáci, mějte trochu respektu pro naše génie!),“ vzkázal Gianmarco Prete.

V Itálie se podle něj spolehlivě znemožníte i tehdy, pokud si objednáte amerikanizovaná italská jídla, jako například ananasovou pizzu, fettuccine Alfredo nebo špagety s masovými koulemi.

4. Indonésie – busking nebo žebrání o peníze

William Christiansen/Flickr.com

Nemáme teď na mysli cizince v opravdové nouzi, ale batůžkáře, kteří hrají na ulici, aby mohli cestovat dál. „Je fakt špatné, když se turisti vydají na prohlídku slumů v rozvojových zemích a fotí si žebráky, ale když se k nim připojí a žebrají, aby poplatili svou dovolenou, zachází ještě o krok dál,“ míní Nariswari Khairanisa Nurjaman.

5. Německo – selfíčka na místech věnovaných obětem holocaustu

Maxpixel.freegreatpicture.com

Že nevhodnost tohoto chování každému dojde? Bohužel. A podle Berlíňanky Sarah Freytag je snad ještě horší, když u toho turisti „směšně pózují, dělají vítězná gesta nebo napodobují Hitlera, ať už v dobrém nebo ve zlém“.

6. Thajsko – focení s tygry

Pexels.com

Focení tygrů v Thajsku si dvakrát rozmyslete. Nebo se k němu raději vůbec neuchylujte. Pokud chováte úctu ke zvířatům. Často se tu s nimi zachází jako s turistickými atrakcemi. A využívat je coby rekvizity k pořízení lajkované fotky je tak skutečně politováníhodné, upozornila na problematiku týrání zvířat Belle Bunyaporn žijící v Bangkoku.

7. Norsko – přibližování se k ledovcům

Pixabay.com

Oplocení kolem norských ledovců mají svůj smysl, stejně jako varovné nápisy – protože tu ledovce běžně zabíjí lidi, připomněla ironicky Arve Løken.

8. Velká Británie – hlasité projevy v metru

Slipstreamjc/Flickr.com

I mnoho Pražanů by se pod tohle jistě podepsalo. Rozumíme, turisti jsou v euforii z toho, že se nachází v zahraničí. Nesmí však zapomínat, že místních se to netýká. A pravděpodobně jsou na cestě do práce nebo z práce a netouží po ničem než po klidu, popsal Simon Millward.

9. Austrálie – jízda na špatné straně silnice

Pixabay.com

Podle Australanky Elly Lucii je to nejen otravné, ale hlavně nebezpečné. Reece Ansaa je s ní zajedno. Co je podle ní ještě horší, když si turisti stěžují, že „Australani jezdí na špatné straně. Ne, vy skutečnosti jste to vy!“

10. Indonésie – pronájem motorek

Matthias Ripp/Flickr.com

O dopravě v Indonésii jste pravděpodobně slyšeli, nebo alespoň viděli fotky a videa tamního silničního chaosu. Jak Indonésan Wirawan Winarto potvrzuje, místní vozovky připomínají Divoký západ kvůli četnému množství výmolů a nedostatku silničních pravidel. A pokud se na ně vřítí amatérský řidič, stává se skutečně nebezpečnou překážkou.

12. USA – zírání na Amiše

Pixabay.com

Podle Alice Vickerman se zírání na tuto komunitu nesluší. „Amišové si nepřejí být foceni, takže pokud projíždíte oblastí Amišů, nefoťte si je, pokud vám to výslovně nepovolili. Necivte na ně,“ vzkázala.

13. Chorvatsko – selfíčka u Plitvických jezer

Pixabay.com

Focení selfíček je kapitola o sobě, u Plitvických jezer se ale hluboce nevyplatí. „Je to spíš nebezpečné než otravné. Několik lidí zemřelo nebo se zranilo, když si dělali selfíčka poblíž útesů,“ napsala Maja Burazin.

14. Nový Zéland – myslet si, že vám nikdo nerozumí

Pxhere.com

„Kiviové umí stále více jazyky. Můžete být z jakkoli obskurního místa na zemi a člověk odlišné rasy vedle vás může rozumět vašim pomluvám,“ upozornil Te Wheke Pai, který se přestěhoval na Nový Zéland.

A má na vás jednu prosbičku: „Nevětrejte si vaše osobní špinavé prádlo na veřejnosti.“

Zdroj: INSIDER

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články