Oslnily Marilyn Monroe i Justina Biebera: 6 uhrančivých vodopádů z celého světa

Islandský vodopád Seljalandsfoss je jedním z mála, který můžete pozorovat zezadu.
Zdroj: Stig Nygaard/Commons.wikimedia.org

Působivá křivka, kterou voda opisuje, dunivý dopad, pára stoupající vzhůru. Nebo jen uhrančivá modř a příroda kolem. Vodopády působí na naše smysly celou skladbou dechberoucích prvků, a tak není divu, že každoročně přitahují tisíce lidí na celém světě. Podívejte se na největší díla matky přírody, která ve vás zažehnou cestovatelskou jiskru.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 12. 10. 2017 10:48

1. Seljalandsfoss, Island

Stig Nygaard/Commons.wikimedia.org

Minout vodopád Seljalandsfoss při návštěvě Islandu by setskramentsky zamrzelo. Jednak proto, že se nachází hned u hlavní silnice Route 1 lemující ostrov kolem dokola. A jednak pro jeho dechberoucí krásu samotnou.

Voda padá z výšky 60 metrů, což můžete pozorovat i zezadu – za vodopádem se nachází jeskyňka přístupná veřejnosti. A pokud fandíte zpěváku Justinu Bieberovi, nechte se k návštěvě této oblasti zlákat jeho videoklipem k písni I'll Show You. Některé záběry pořídil právě tady.

2. Viktoriiny vodopády, Zambie/Zimbabwe

Mario Micklisch/Flickr.com

Není divu, že si tohle jméno pamatujete z hodin zeměpisu. Větší vodopády totiž ve světě nenajdete. A navíc si je budete moct prohlédnout opravdu zblízka díky četným mostům i nedalekým rekreačním střediskům.

Ještě než půjdeme dál, zastavme se na chvilku u jejich názvu. V překladu z tongštiny, jazyka místních obyvatel, znamenají „Kouř, který hřmí“. A že hřmí pořádně – vodopády je prý slyšet 40 kilometrů daleko.

3. Plitvické vodopády, Chorvatsko

jimmyimi/Pixabay.com

Další z chloub světového dědictví UNESCO. A celé jihovýchodní Evropy vůbec – národní park, v němž vodopády spojují kaskádu 16 tyrkysových jezer, patří k nejstarším v této oblasti.

Malý tip od redakce serveru PureWow: vydejte se do Chorvatska v zimě. Vyhnete se nejen turistickým davům, ale vodopády se promění v podivuhodná, velkolepá sousoší.

4. Niagarské vodopády, USA/Kanada

Pixabay.com

Bez nich by nemohl být výčet nejúžasnějších vodopádů kompletní. Nachází se mezi kanadskou provincií Ontario a americkým státem New York a… spadnout bychom do něj nechtěli. Ostatně jako do žádného na světě – tento se ale pyšní se nejrychlejším průtokem.

Niagarské vodopády si zasloužily uznání nejen pro svůj uhrančivý vzhled (opěvovaný třeba ve filmu Niagara s Marilyn Monroe). Ale i jako cenný hydroelektrický zdroj.

5. Vodopády Iguaçu, Brazílie/Argentina

SF Brit/Flickr.com

Další z klenotů UNESCO a další nositel prvenství – tentokrát pro největší systém vodopádů na Zemi. Ačkoliv se nachází na pomezí Argentiny a Brazílie, působivější fotku na Instagram získáte z brazilské strany, odkud lze kaskádu vidět v plné šíři. Kromě páry stoupající z údolí pozorujte i mihotavé pestré barvy – v oblasti žijí tukani.

6. Yosemitský vodopád, Kalifornie, USA

NPS Natural Resources/Commons.wikimedia.orgAť zaujmete bezpečnou pozici v údolí, nebo si troufnete na stezku vedoucí na vrchol, budete nadšeni. Nejvyšší kalifornský vodopád leží v srdci Yosemitského národního parku a už nádherná příroda kolem si omotá vaše smysly. Největší vábničkou však zůstávají mamutí sekvoje. 

Zdroj: PureWow

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články