Příjemně strávený podzimní víkend? 5 metropolí, kde vás sychravé počasí okouzlí

I sychravý podzim, co se týká cestování, má něco do sebe.
Zdroj: unsplash.com
Belgické Bruggy.BruggyMěsto je protkané spoustou kanálů.Univerzitní město Oxford.+ 12 fotek+ 13 fotek

Podzim je v plném proudu, všude kolem jsou barevné listy a první mrazíky, ohlašující blížící se prosinec, se nám ráno vkrádají do skulin mezi šálou a kabátem. Než zem pokryje bílý sníh, přinášíme vám tipy kam vyrazit, ať už na prodloužený víkend, nebo delší podzimní dovolenou.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 10. 11. 2019 07:00

Evropa, Amerika i Asie – tady se nacházejí ona města, kterým podzimní kabát náramně padne a zajisté vás při návštěvě okouzlí.

Bruggy, Belgie

Celý Benelux rozhodně stojí za to projet. Amsterdam, Rotterdam nebo univerzitní město Lovan, které je nedaleko Bruselu. Bruggy je město s necelými 120 tisíci obyvateli. Spleť křivolakých středověkých uliček s malebnými domky s typickými „stupňovitými“ střechami vás přenesou o několik set let zpět. Za zkoušku stojí i plavba na lodičce po husté síti kanálů, které protkávají celé městečko. Historické jádro Brugg bylo v roce 2000 zapsáno do Seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Oxford, Spojené království

Elegantní univerzitní město jen asi 80 km od Londýna vám rozhodně učaruje. Pokud jste fanouškem Harryho Pottera, rozhodně nevynechejte velkolepou Christ Church, kde se film natáčel. Navštivte také Warner Bros. studia, kde uvidíte rekvizity a kostýmy z příběhu o nejslavnějším čaroději. Pro milovníky rostlinek je tu nejstarší botanická zahrada ve Velké Británii. Z památek pak stojí za zhlédnutí Oxford Castle a Museum of Oxford, kde vás seznámí s historií města.

New York, Spojené státy americké

Město nekonečných možností – navštivte zoo, projděte se podzimním Central Parkem. Co rozhodně nesmíte vynechat, jsou světová muzea, jako je to Guggenheimovo, potažmo The Cloisters. Při ústí řeky Hudson se nachází ostrov Ellis, na který připlouvali do Ameriky za novým životem přistěhovalci z celého světa.

Moskva, Rusko

Cibulovité střechy moskevských kostelů vám navodí atmosféru pohádky. Nejstarší část ruského hlavního města Kreml je neodlučně spjat s politickými a historickými událostmi. Rudé náměstí s bazilikou Vasilije Blaženého patří k nejkrásnějším památkám ruské pravoslavné církve. Samo náměstí se pak až vymyká lidskému chápání. Z otevřeného prostoru se můžete „uklidit“ do menších parků, kde si vychutnáte krásnou podzimní atmosféru, kterou Moskva nabízí.

Kjóto, Japonsko

Máte rádi kulturu a umění? Pak je pro vás jasnou volbou sídelní město japonských císařů. Zachovalo se zde přes 1500 buddhistických chrámů, 200 svatyní, stejně jako mnoho nádherných až dechberoucích paláců a zahrad. Kjóto je městem s největším počtem památek zapsaných na Seznamu světového dědictví UNESCO. V samém srdci města naleznete Kjóto Gošo – císařský palác, odkud se psaly dějiny Japonska. Obklopují ho císařské zahrady Kjóto Goen, skrze které se dostanete k Sannomija Mansion – bývalé rezidenci soudních šlechticů. Opodál také stojí svatyně Icukušima.

Kterou destinaci jste si vybrali? Pokud nejste rozhodnutí, nechte se inspirovat naší fotogalerií!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články