Relax nebo party v lázních? V Budapešti žádný problém

V lázních najdete i obyčejné bazény na plavání. Ke vstupu ale potřebujete koupací čepici.
Zdroj: unsplash.com
Termální lázně Széchenyi jsou krásným neobarokním komplexem.Doplňkovými službami jsou velmi příjemné masáže.Zrelaxovat se můžete jít i do sauny.Drinky, muzika a světelná show - toho všeho se vám na "Sparty" dostane.+ 2 fotky+ 3 fotky

Máte ráda dlouhou koupel v horké vaně? A co takhle horký bazén? Rozzářily se vám při této představě oči? Splnění tohoto snu není až tak nereálné. Potřebujete jen pár dní volna a vyrazit směrem Budapešť. Když do lázní, tak kam jinam než do Maďarska?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 15. 09. 2018 02:53

Společně se podíváme na ty nejznámější budapešťské lázně, kterými jsou úchvatné Széchenyi.

Termální prameny, které zde vyvěrají z hloubky 1256 metrů a mají teplotu 74 a 77 stupňů Celsia, objevil náhodou v roce 1879 geolog Vilmos Zsigmondy. Széchenyi jsou nejrozsáhlejší léčebné lázně v Evropě. Tamější voda je bohatá na síru, vápník a hydrogenuhličitan hořečnatý. Lidé do lázní jezdí léčit atritidu, neuritidu, revmatismus, pohybové ústrojí, když se léčí po úrazu a uleví vám i od menstruačních bolestí.


Pro oko pěkně vyhlížející neobarokní komplex se nachází naproti hradu Vajdahunyad ve velkém parku Városliget, který je na širším okraji centra. Návštěvu lázní tedy můžete spojit i s příjemnou procházkou kolem romantického hradu, který je obklopen vodní nádrží a vypadá, jako by vypadl z pohádky. Pohodlně se sem dopravíte žlutým metrem, stanice se jmenuje stejně jako lázně – Széchenyi fürdó.


Nejteplejší bazén zde má, díky ochlazení (aby vám nezrudl zadek horkem), 38 stupňů. Musíte vyjít ven, kde vás ale čeká krásný pohled na nebesa a spokojeně si mručící důchodce hrající šachy.




Obecně platí, že všední dny jsou v lázních levnější než víkendy. Je tomu tak kvůli nájezdům turistů z celého světa a není tomu jinak ani v Széchenyi. Ty, svojí rozlehlostí, množstvím poskytovaných služeb a krásným vzhledem si mohou cenu lístků s poklidem diktovat. Prázdno zde nikdy nebude, a tak za celodenní návštěvu zde zaplatíte od pondělí do pátku 6000 maďarských forintů, což je v přepočtu necelých 600 korun. O víkendu je to pak forintů 6200. Za příplatek je možné si přikoupit převlékací kabinu nebo uzamykatelnou skříňku.


Hlady také neumřete, v budově jsou patřičná místa připravená na mlsné jazýčky návštěvníků. Jídlo ale můžete mít i svoje, takže pokud máte chuť na řízek, nikdo z personálu vám ho nezabaví.


Co byste si s sebou měla přibalit, je osuška, botky na přebíhání mezi bazény, případně župan. Pokud byste si ráda zaplavala i v normálním bazénu, neopomeňte koupací čepici – bez ní by vás tam totiž nemuseli pustit. Všechno si samozřejmě můžete za poplatek půjčit na místě. Včetně plavek.


Specialitou, co se lázní týká, je, že se můžete zúčatnit i tzv. „Sparty“. Tedy party v lázních. Vodní radovánky začínají po skončení běžné otevírací doby, něco po desáté hodině, a končí kolem třetí hodiny ranní. Cena za jednu osobu je zhruba 50 euro a většinou obsahuje i jeden drink. Jestliže chcete mít nevšední zážitek a užít si teplou koupel doplněnou muzikou a barevnými světýlky, “Sparty“ vás jistě nezklame.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články