S komunisty do Jugoslávie aneb Jak se cestovalo za minulého režimu k moři

I tehdejší ženy měly u cizinců úspěch.
Zdroj: Facebook.com
Na Krymu to žilo. Kdo nechtěl tam, mohl navštívit Jugoslávii nebo Bulharsko.Pionýři jezdili převážně na Krym.Děti si moře užívaly plnými doušky.Ani tehdejší muže nezdobil pekáč buchet na břiše, na posilovnu tehdy opravdu nebyl čas.+ 9 fotek+ 10 fotek

Pět cestovních kanceláří a tři destinace — to byl výběr možností rekreace u moře, pokud jste chtěli jet na dovolenou před rokem 1989. A ještě jen hrstka lidí v té době vycestovat mohla. Jak taková dovolená s omezenými možnostmi a rozpočtem vůbec probíhala?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 28. 10. 2018 15:20

Za totality byl svět lidí na sovětském prostranství opravdu malý. Pokud jste chtěli vyrazit dál než k babičce na chalupu, tahali jste ze tří karet: Bulharsko, Německo a Maďarsko. A pokud jste chtěli být Kremlu blíž, tak jste jeli do Soči nebo na Krym. Komunisté měli rádi svoje lidi na jedné hromádce, a proto podívat se dál na Západ bylo v té době stejně obtížné jako si dnes udělat výlet na Měsíc. Bez peněz a známostí to prostě nebylo možné. Podobné potíže vyvstaly, pokud jste chtěli navšívit i Jugoslávii...

Před rokem 1989 fungovalo jen pět státních cestovních kanceláří pro celé Československo: Čedok, Sportturist, CKM, Rekrea a Autoturist. Pro srovnání: dnes je jich přes 300 jenom v Čechách.

Zlomový rok 1990 probíhal ve znamení pádu železné opony a otevřených hranic. Německo a Rakousko s otevřenou náručí vítaly české rekreanty. A jen sedm let nato vzlétlo první charterové letadlo s českými pasažéry.

Dalším milníkem českého turismu je rok 2008, kdy Češi strávili více než polovinu dovolených za hranicemi vlasti. Zároveň se poprvé zaznamenala průměrná útrata za celou dovolenou nad 15 000 korun.

Nyní už si dovolenou bez moře umí představit jen málokdo. Češi vyměnili řízky a pivo za program all inclusive a míchané koktejly.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články