Sentinelci. Poslední domorodý kmen, který se zuřivě brání civilizaci

Sentinelci na svůj ostrov nepustí absolutně nikoho
Zdroj: pixabay
Sentinelci na svůj ostrov nepustí absolutně nikohoExistuje jen málo dobrých fotek SentinelůNikdo se k nim do dostatečné vzdálenosti nepřiblížil. Obrázky jsou tak pouze ilustračníSentinel je pokrytý z 90 % hustým pralesem+ 1 fotka

Ostrov Severní Sentinel se nachází v Bengálském zálivu mezi Indonésií a Barmou a spadá pod Indii. Toto místo je opravdu rájem na zemi. Všude kolem je bílý písek a azurové moře. Dovolenou byste ale na ostrově určitě prožít nechtěli. Jen co byste vystrčili nohu z lodi, zavalila by vás vlna šípů místních domorodců jménem Sentinelové. A kdybyste to náhodou přežili, padli byste do zajetí, ve kterém by vás umučili. Sentinelci jsou posledním nedotčeným domorodým kmenem na světě. Setkání s civilizací se brání tak urputně, že Indie zakázala komukoliv cizímu vstup na ostrov a nechává obyvatele žít svým životem. Severní Sentinel je tedy naprosto neprobádaná oblast.

Redaktor
Redaktor 14. 06. 2018 09:39

Ostrov je nejnepřátelštějším místem planety. Antropologové a vědci, kteří šli tyto domorodce zkoumat, se už nevrátili. Když se nad ostrov vznesete helikoptérou, abyste tyto lidi pozorovali ze vzduchu, zasypou vás šípy napuštěnými jedem a prchají se schovat. O obyvatelích tohoto ostrova se tedy ví velice málo. Známo je jen to, že to jsou tmaví lidé, dorůstající výšky asi jen 150 cm, a mají kudrnaté vlasy. Žijí primitivně. Neznají zemědělství, a tak se živí jen sběrem a lovem. Neumí ani rozdělat oheň a žijí jako v době kamenné. Civilizaci odmítají. Když jejich ostrov zasáhla ničivá vlna tsunami, poslala jim Indie potravinářskou pomoc. Jídla se ani nedotkli a posádku, která jim potraviny přivezla, agresivně z ostrova vyhnali.

Jeden z nejizolovanějších kmenů světa

Sentinelci takto žijí více než 60 tisíc let. Jejich předci přišli na tento ostrov, rozlohou velký asi jako Praha, z Afriky. Jejich jazyk není podobný žádnému jinému, takže je jasné, že se tento kmen nikdy nesetkal s nikým jiným a celou dobu žil velice izolovaně. Žádnému antropologovi se nepodařilo ke kmenu přiblížit, takže o jejich kultuře, obydlí, způsobu života a jazyku nevíme nic. Před světem je ukrývá hustá, neprostupná džungle a chrání je bariéra korálových útesů. Jde o nejizolovanější přírodní kmen na světě.

Snaha o kontakt

V historii se civilizace Sentinely kontaktovat opravdu snažila. Veškeré snahy končily katastrofou. Návštěvníci, kteří na ostrov vstoupili, byli zahnáni šípy a oštěpy. Zdejší lučištníci například zahnali v roce 1974 na útěk tým dokumentaristů v čele s režisérem, jenž se odtud odbelhal s šípem zabodnutým hluboko ve stehně. Domorodce neobměkčily ani různé dárečky v podobě kokosů, nožů, oblečení, cukrovinek, nádobí, zrcadel, plastových kbelíků či gumových míčů. Všechno sice pobrali a zužitkovali, ale o setkání neprojevili nejmenší zájem. Nakonec i indická vláda to po mnoha neúspěšných pokusech vzdala a raději zakázala všem návštěvníkům návštěvu ostrova.

Svůj ostrov si chrání zuby nehty

v roce 1981 u ostrova ztroskotala loď Primrose, která plula z Hong Kongu. Posádce šlo v ten moment o holý život. Kapitál okamžitě volal SOS vysílačkou, aby pro ně přijela pomoc co nejrychleji, protože je napadli zuřiví domorodci. Vylodění druhé lodě nepřicházelo v úvahu, a tak pro nebohou ztroskotanou posádku musel přiletět vrtulník. V roce 2006 pak zdejší lučištníci zabili dva rybáře, kteří nelegálně lovili u ostrova. Když se pak helikoptéra snažila na břehu přistát, aby vyzvedla mrtvá těla, zaútočili na ni ostrované svými šípy.

Šanci prohlédnout si ostrov nemáte ani pomocí Googlu

Pomocí Google Earth se dnes můžete podívat kamkoliv na světě. No, tedy skoro. Jedinou výjimkou je Severní Sentinel. Jediné, co vám Google ukáže, bude vrak ztroskotané lodi Primrose. Sentinelové tak vzdorují civilizaci i nejmodernějším technologiím, včetně satelitům z vesmíru. Před zvědavými zraky je ukrývá hluboká džungle a jejich život tak nadále zůstává jedním velkým tajemstvím.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články