Stane se jednou španělština jazykem budoucnosti? Zde máme pár důvodů, proč se tento nádherný jazyk naučit

¿Y tú? ¿Hablas español también?
Zdroj: pixabay
¿Y tú? ¿Hablas español también?Španělština je opravdu nádherný jazyk, se kterým se ve světě určitě neztratíteNezůstávejte jen u angličtiny. Vždy je lepší umět více jazykůMezi symboly Španělska neodmyslitelně patří býčí zápasy+ 1 fotka+ 2 fotky

Je pravdou, že angličtina vládne světu. Anglicky je vše, obchod, počítačová technika a tento jazyk se učí všude na světě, takže byste se s ním měli domluvit opravdu všude. Realita je ale taková, že angličtina nejpoužívanějším jazykem zcela není. Je až za španělštinou. Ta má totiž víc rodilých mluvčích než angličtina. Odhaduje se, že až 500 milionů.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 06. 06. 2018 09:24

Už od třetí třídy se učíme anglicky. Tento jazyk je povinný ve všech školách v ČR. Vedle angličtiny je zde také velice populární výuka němčiny. Ale co ostatní světové jazyky? Podle Institutu Cervantes se rok co rok zvyšuje počet studentů španělského jazyka. Předpokládá se, že v roce 2050 bude více než 750 milionů lidí mluvit španělsky. Angličtina se tedy hodně upozadí. Znamená to, že se jednou stane španělština jazykem budoucnosti?

Proč se ji učit?

Domluvíte se

Španělsky mluví skoro celá Amerika. I ve Spojených státech amerických se se španělštinou rozhodně neztratíte. Žáci na amerických školách se jí učí podobně jako my angličtinu, ale nemají to povinné. Ve státech, jako je Mexiko, Chile, Bolívie apod. se bez špániny neobejdete. V těchto státech většinou končí angličtina na letišti. Španělština je úředním jazykem ve více než dvaceti zemích a lze se jí domluvit dokonce i v Africe. Ale pozor. Tím, jak je tento jazyk rozšířen, má neuvěřitelné množství akcentů. Jinak zní španělská španělština a jinak se mluví například na Kubě. Chvilku vám tedy bude trvat, než se na jejich notu naladíte.

Otevře vám brány do světa jiných jazyků

Když se naučíte španělsky, mnohem lépe budete rozumět například francouzštině či italštině, která je španělštině opravdu hodně podobná. Říká se, že Italové neumí anglicky. Do Itálie je tedy prý lepší jet se špatnou španělštinou než s výbornou angličtinou.

Lepší uplatnění na pracovním trhu

Španělština se skvěle hodí, když chcete jít pracovat do USA. Dobrá angličtina je samozřejmostí, ale když budete umět ještě španělsky, vaše šance se mnohonásobně zvýší.

Je jednoduchá

Někomu možná přijde mnohem lehčí než například angličtina. U španělštiny se vše čte skoro stejně, jako se píše, a gramaticky se víc blíží k češtině. Zatímco v angličtině musíte dodržovat přísný slovosled, ve španělštině nic podobného neexistuje a větu můžete říci mnoha způsoby. Velkou záludností jsou ale tři různá slova pro BÝT. Být totiž můžete vyjádřit třemi způsoby – hay, ser, a estar. Každé být se používá při jiné situaci a k tomu se ještě musí skloňovat. Španělština rozeznává i rody. Ženský a mužský. Střední rod nezná. Ale to je pro nás Čechy brnkačka.

Poznání nových kultur

Protože je španělština tak moc rozšířená a má tolik rodilých mluvčích, stále poznáváte něco nového. Každý národ, který mluví španělsky, má svou kulturu a zvyky, které můžete díky tomuto nádhernému jazyku objevovat.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články