Světélkující pláž: Jak vzniká modrá záře a jak může být pro člověka nebezpečná?

Mořská voda zasažená přemnožením mikroorganismů se totiž může opravdu stát pro zvířata i člověka smrtelným nebezpečím.
Zdroj: facebook.com
Tuhle světélkující podívanou u moře nevytvořil technicky vynalézavý člověk, ale jen a jen příroda.Magickým kouzelníkem jsou tu mikroskopické organismy nazývané bioluminiscenční fytoplankton, v tomto případě mořská řasa zvaná obrněnka (Lingulodinium polyedrum).Je součástí takzvaného rudého přílivu, který se objevuje tehdy, když se určitý druh mořských řas v takové míře rozmnoží, až zbarví vodu (většinou do oranžovo-červena).Jak ovšem patrno z fotografií, v noci rudé vody přílivu úplně změní své zbarvení. Mikroorganismy reagují na změny v napětí a kyselosti vody a s každým pohybem vlny, pádla nebo ploutve vyzařují namodralé světlo.+ 2 fotky+ 3 fotky

Fascinující světélkující podívaná u moře není dílem člověka, ale jen a jen Matky přírody. Za impresionistickou krásou teček blikotajících na hladině moře se ukrývá krutá realita. Přemnožený plankton je totiž skrytým zabijákem v mořích.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 29. 07. 2018 14:30

Magickým kouzelníkem jsou tu mikroskopické organismy nazývané bioluminiscenční fytoplankton, v tomto případě mořská řasa zvaná obrněnka (Lingulodinium polyedrum). Je součástí takzvaného rudého přílivu, který se objevuje na Maledivách tehdy, když se určitý druh mořských řas v takové míře rozmnoží, až zbarví vodu (většinou do oranžovo-červena). 

Jak je ovšem patrno z fotografií, v noci rudé vody přílivu úplně změní své zbarvení. Mikroorganismy reagují na změny v napětí a kyselosti vody a s každým pohybem vlny, pádla nebo ploutve vyzařují namodralé světlo. Hru světel tak umocňují lidé, kteří se v rudém přílivu prohánějí. Ať surfaři na prknech nebo plující lodě a čluny, ti všichni po sobě zanechávají v moři světélkující brázdu. Kdo pak vkročí mokrou nohou do vlhkého písku, ten po sobě na zanechá zářivé stopy.

Tahle magická nádhera má však svou odvrácenou tvář. O rudém přílivu si už námořníci v minulosti po staletí šeptali, že je dílem ďábla a že spatřit ho znamená v lepším případě špatné znamení, v horším případě rovnou smrt. Je to sice jen pověra, ale zdaleka ne úplně nesmyslná. Mořská voda zasažená přemnožením mikroorganismů se totiž může opravdu stát pro zvířata i člověka smrtelným nebezpečím. Některé organismy totiž obsahují toxické látky, které mohou zabíjet menší i větší živočichy a nepřímo tak ohrožovat zdraví a život člověka.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články