Tady budete mít recept na dlouhověkost na dosah: 10 zemí s nejdéle žijícími obyvateli světa

Elsie Calvert Thompson (113) pocházela z USA. A právě tam se nachází i jedno z míst, kde se koncentrují lidé vysokého věku.
Zdroj: Profimedia.cz
1. Kyotango, Japonsko. Toužíte pokořit magickou hranici 100 let? Vyrazte do japonského města Kyotango, ležícího severozápadně od Kjóta. Žije v něm neuvěřitelných 56 000 obyvatel starších 100 let.2. Souostroví Okinawa, Japonsko. V Japonsku ještě zůstaneme. Tamní usedlíci zřejmě disponují receptem na dlouhověkost. Jinak si nedovedeme představit, že tu na každých 100 tisíc obyvatel připadá 35 stoletých lidí. Místní svůj dlouhý život připisují nízkotučné a nepříliš solené stravě,  klidnému tempu a spiritualitě. Máme se co učit!3. Campodimele, Itálie. Chystáte se na road trip do Itálie? Nezapomeňte se zastavit na půli cesty mezi Neapolí a Římem. A to v horském městečku Campodimele. Vžeňte do plic čerstvý horský vzduch, poobědvejte špagety s bazalkou, ančovičkami a rajčaty a hlavně se nikam nežeňte. To vše prý zodpovídá za to, že se tu místní dožívají v průměru 95 let.4. Symi, Řecko. Kde se vzaly informace o blahodárném vlivu ryb či olivového oleje? Možná se rozšířily z tohoto řeckého ostrova, kam se dostanete trajektem ze známějšího Rhodos. Devadesát plus je tu běžný věk. Domorodci za něj údajně vděčí zmíněným potravinám, dále rajčatům a minimální konzumaci masa.+ 6 fotek+ 7 fotek

Češi se podle prosincové zprávy Evropské komise a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dožívají v průměru 78,9 let. Ačkoliv se toto číslo neustále zvyšuje, třeba v Okinawě by se podivovali, jak brzy tady ve střední Evropě umíráme. A nejen tam. V mnoha zemích je stoletý věk něčím, s čím se počítá. Jaké tajemství uchovávají nejdéle žijící lidé světa? Poodhalte jej v galerii.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 04. 08. 2017 16:31

Zdroj: The Telegraph

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články