Tato polská vesnice je pomalovaná jako velikonoční kraslice

Zalipie budí při pohledu na barevné fasády radost.
Zdroj: Youtube.com
Tato polská vesnička je kompletně oděná do barevných květin.Jmenuje se Zalipie a leží jen 90 minut od města Krakow.Nápad na barevné fasády přišel od jednoho obyvatele, kterému se nelíbila černá skvrna od sazí na stropě.Namísto bílení zvolil důvtipnější řešení – přemaloval ji barevnou květinou.+ 10 fotek+ 11 fotek

Když se něco roztrhne, potřísní nebo rozbije, ještě nemusí mít svůj osud zpečetěný. Trhlina na bundě se může zakrýt stylovou záplatou. Hrnek bez ucha poslouží jako vázička. A šmouhy od sazí jako místo pro barevné řádění!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 09. 02. 2017 05:02

Neobyčejný nápad pochází od občana polské vesničky Zalipie. Nelíbila se mu skvrna od sazí, kterou na stropě zanechal komín. Namísto bědování ale vzal štětec a barvy a přemaloval šmouhu květinou.

S ventilací domů se to ale mělo ještě pár let bídně, takže černé skvrny se v domácnostech objevovaly běžně. Jakmile se občané Zalipie o kreativním řešení dozvěděli, rozhodli se ho napodobit… a celá vesnička se postupně oděla do překrásných květinových maleb.

Kreativita obyvatel této polské vesnice ale pomáhá i dobré věci. Od roku 1948 se každé jaro koná soutěž o nejkrásnější fasádu s titulem „Malowana Chata“ a původně byla pořádána na podporu duševního uzdravení občanů, z nichž někteří dodnes vzpomínají na zvěrstva páchaná během druhé světové války.

Temné časy už má nejen Zalipie naštěstí dávno za sebou. Pestrobarevné domy a domečky, mosty i kostely probudí radost jistě v každém, kdo do této malebné vesničky zavítá.

Můžete to být i vy – cesta tam ostatně netrvá dlouho. Nejbarevnější polskou vesnici najdete jen 90 minut od města Krakow.

Zdroj: Bored Panda

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články