Tohle je nejnebezpečnější strom světa. Je tak jedovatý, že pod ním nemůžete stát, když prší

Mancinelle se říká také „plážové jablko“ či „otrávená guava“.
Zdroj: Plants.usda.gov
Mancinella obecná se vyskytuje v jižní části Severní Ameriky, ve Střední Americe, v Karibiku a v severní části Jižní Ameriky.Je tak toxická, že pod ní můžete stát, jen když právě neprší.Navzdory tomu z ní karibští truhláři vyrábějí nábytek. Dřevo se ovšem nejprve musí důkladně vysušit.Mancinelly jsou sice nebezpečné, ale současně hrajou významnou roli v místních ekosystémech. Mimo jiné skvěle chrání pobřeží před erozí.+ 1 fotka+ 2 fotky

Strom mancinella obecná (Hippomane mancinella) je tak toxický, že pokud pod ním budete stát za deště, kapky s jeho mízou vám mohou popálit pokožku. A to rozhodně není všechno.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 06. 01. 2017 15:02

Podle odborníků z Florida Institute of Food and Agricultural Sciences jsou všechny části mancinelly extrémně jedovaté a polknutí jakékoliv z nich může mít fatální následky. Není divu, že je uvedena v Guinessově knize rekordů coby nejnebezpečnější strom světa.

Takzvaný „arbol de la muerte“ (doslova „strom smrti“) produkuje hustou mléčnou šťávu, která obsahuje řadu toxických látek včetně takzvaného forbolu. Ten je vysoce rozpustný ve vodě, takže se lehce smíchá s dešťovými kapkami. Při kontaktu s pokožkou pak způsobuje bolestivé puchýře.

Úplně nejnebezpečnější jsou ovšem malé kulaté plody, jejichž požití vyvolává silné zvracení a průjmy. „Dehydratace organismu pak dosáhne bodu, od kterého už není návratu,“ napsala Ella Davies pro BBC.

Vzhledem k těmto skutečnostem jsou mancinelly v některých oblastech svého výskytu označovány výstražnými červenými kříži, kruhy či cedulemi.

Chcete se o tomto zajímavém stromu dozvědět víc? Otevřete si následující komentovanou galerii.

Zdroj: ScienceAlert

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články