Ujel vám vlak? V těchto 9 evropských nádražních restauracích si s radostí necháte ujet další

I nádražní restaurace mohou přetahovat zákazníky od konkurence v centrech měst. Potvrzuje to třeba pařížská Le Train Bleu.
Zdroj: TheGuardian.com

Přijeli jste moc brzy, čekáte na navazující spoj, nebo vám těsně před nosem ujel. To všechno jsou situace, kdy na vlakovém nádraží hledáte místo, kde dlouhou chvíli přečkat. Což takhle v podniku, ve kterém se nachomýtla Coco Chanel či Brigitte Bardot? V těchto 9 nádražních restauracích v Evropě vám bude natolik příjemně, že si necháte dobrovolně ujet další vlak.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 25. 01. 2018 15:01

1e Klas, Centraal Station, Amsterdam, Nizozemsko

TheGuardian.com

Prostory této restaurace, která vám možná připomene zámek, dříve sloužily coby čekárna pro cestující. I proto dostal podnik takový název. Při vstupu dýchne na zákazníka estetika architektury 80. let 19. století, menu však kopíruje současné potřeby hostů. A je cenově přijatelné: snídaňový croissant s vařeným vejcem, toustem, džemem, pomerančovým džusem a kávou nebo čajem vás vyjde na 7,50 €, tříchodové menu na 28 €. Kávu vám připraví za 3 € a sklenku vína donesou za 3,85 €. Na tak noblesní prostory to zní fér, co říkáte?

***

Le Train Bleu, Gare de Lyon, Paříž, Francie

TheGuardian.com

Restauraci Le Train Bleu otevřel v roce 1901 francouzský prezident Émile Loubet. A od té doby si získala mnoho vážených hostů – Coco Chanel počínaje přes Brigitte Bardot a Jeanem Cocteauem konče. Než se zeptáte, proč, mrkněte na fotografii prostor. Pochopíte. Dodáme jen, že své jméno – v překladu Modrý vlak – dostal podnik v roce 1963 po legendárním vlaku Paris-Vintimille s cílovou stanicí Côte d’Azur. Jídelní lístek naplňují tradiční francouzské pokrmy, za něž si trochu připlatíte. Foie gras vás vyjde na 30 €, hovězí tatarák na 35 €, nejlevnější polední menu na 48 €.

***

Crystal, Jungfraujoch, Švýcarsko

TheGuardian.com

Tato restaurace posazená na hoře Jungfrau ve Švýcarských Alpách připomíná orlí hnízdo. A zcela oprávněně se jí Švýcaři chlubí – ve výšce 3 454 metrů se tyčí nad všemi evropskými nádražními restauracemi. Najíte se v ní jak dle národních, tak mezinárodních gastronomických tradic, i když poněkud draze. Jen za hovězí steak s bramborami a zeleninovou oblohu chtějí bezmála 43 €, za „dvojku bílého“ 12 €. Že by se zde ceny přepočítávaly úměrně k nadmořské výšce?

***

Midi Station Brasserie, Brusel, Belgie

TheGuardian.com

Moderní barokní prostory uchlácholí toho nejnáročnějšího hosta. Najde v nich totiž koktejlový a ústřicový bar, luxusní salonek pro kuřáky, zimní zahradu i taneční parket. Lze v nich i uspořádat i večírek. A rozhodně se netřeba uskromňovat – podle webových stránek dokáže Midi Station Brasserie obstarat špičkový personál až pro 1000 lidí najednou. Na nádražní bufet to jde, co říkáte? Tedy až na ceny – králičí kýtu se švestkami a belgickým pivem Geuze si můžete dopřát za 19 €, boloňské špagety za 15,20 €. Bruselské vafle s jahodami ulehčí vaší peněžence o bezmála 10 €.

***

Järnvägsrestaurangen, Stockholm, Švédsko

TheGuardian.com

Traduje se, že do této poněkud zapadlé restaurace chodí lidé, i když zrovna nečekají na vlak. Vždycky si tady totiž pochutnají na staré dobré švédské kuchyni. Järnvägsrestaurangen servíruje třeba bramborové palačinky se smaženým vepřovým masem a brusinkami nebo platýse marinovaného v hořčici. Za polední menu tu zákazník nechá příjemných 7,5 liber.

***

Zanetti Eis, Berlín, Německo

TheGuardian.com

Pokud na výletě v Berlíně zavítáte do Zanetti Eis, rychle zapomenete na všechny currywursty i eintopfy. V tomto zmrzlinářství ochutnáte bravurní ledové chutě německých značek, stejně jako mražené jogurty a cheesecaky. Nenechte se zastavit nepříliš atraktivním interiérem – studenou pochoutku si můžete dopřát i na příjemné terase.

***

Orient Express, Sirkeci Station, Istanbul, Turecko

TheGuardian.com

Cenově přívětivá restaurace vznikla již v roce 1890, mnozí si ji ale spojí s vraždou a 30. lety 20. století. Ne, nikdo tady nikoho nezabil, samozřejmě máme na mysli slavný román Vražda v Orient Expresu Agathy Christie. Ta na chod podniku dohlíží z černobílých fotografií. Příznivci legendárních vlaků Orient Express mohou prozkoumat přilehlé muzeum, kde je vstup zdarma.

***

Restaurante La Estacion San Pablo de Buceite, Jimena de la Frontera, Španělsko

TheGuardian.com

Tato nádražní restaurace leží pět zastávek severně od města Algeciras u Gibraltarské zátoky a je jednou z těch, co přetahují zákazníky konkurenčním podnikům mimo železnice. Mohou za to originální pokrmy za rozumné ceny. Z menu doporučujeme krokety plněné šunkou nebo špenátem, houbové speciality či něco z nového tapas menu. Stará kamenná budova může působit chladně, díky otevřenému ohništi si však poradí i se zimními mrazy. K pocitům blaženosti pak postačí už jen sklenka vína, co se urodilo na místních vinicích.

***

To Treno Sto Rouf, Rouf Station, Atény, Řecko

TheGuardian.com

Kde jinde se na nádraží nasytit než ve vagonu? Nebojte, v To Trento Sto Rouf vás menu podobné lístku některých českých vlaků nečeká. Nabídněte si burgery, sýry, uzeniny i dakos (chléb s rajčaty a sýrem feta) nebo něco sladkého. A až budete mít všech dobrot dost, projděte do dalšího – „barového“ – vagonu. Nebo ještě dál, do výtvarného, hudebního či divadelního vozu. Stylové sezení nabízí aténský podnik i v létě, kdy zprovozňuje venkovní bar na nástupišti.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články