Ultimátní průvodce Brightonem od Češky, která v něm pracovala 6 měsíců

„V pestrobarevném Brightonu se nespěchá a všichni se pořád usmívají,“ říká Diana Veidenthalerová.
Zdroj: Diana Veidenthalerová

„Tohle město si zamilujete.“ Zní to jako otřepaná fráze z nějakého průvodce, viďte? Jenže bez ní se při popisu života v Brightonu neobejdete, prostě ne, říká Diana Veidenthalerová (26). Do tohoto britského městečka na jižním pobřeží Anglie odjela před půl rokem. A ačkoliv ho obývá bezmála 290 tisíc lidí, má natolik specifickou, kouzelnou atmosféru, že je spíš mikrosvětem. Jak si ho užít zadarmo? A proč se v něm budete cítit tak dobře jako nikde jinde?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 12. 09. 2017 14:49

Proč Brighton 

Diana Veidenthalerová

Po roce a půl v mediální agentuře jsem si uvědomila, že to není práce pro mě. Tak jsem se vydala do Brightonu. Nejdřív navštívit kamarádku. To město mě ale tak nadchlo, že jsem domů jela jen rozdat a rozprodat svoje věci a vrátila se zpátky. Už je to půl roku.

Čím si Brighton zamilovala 

Atmosférou nekončící dovolené. Pravda, nezažila jsem tu zatím podzim a zimu, ale od března, kdy jsem přijela, mám pocit, že v Brightonu nikdo nikam nespěchá a všichni se pořád usmívají. Mají čas zajít si na kafe, poflakovat se na pláži, jezdit na longboardu.

Celé město hýří barvami, vůněmi, z každé ulice je slyšet hudba, všichni nosí to, v čem se cítí dobře, nehledě na názory a pohledy okolí. I kdyby se tady ale někdo procházel po ulici kompletně nahý, nikdo by se na něj divně asi nedíval.

Pro koho Brighton není 

Diana Veidenthalerová

V Brightonu si asi každý najde svoje. Primárně tohle město ale vnímám jako ideální místo pro mladé lidi, kteří se rádi baví, užívaji si dobré jídlo, umění, poznávání lidí ze všech koutů světa nebo se chtějí živit jako tatéři. Pokud někdo ale nemá rád městský ruch, Brighton pro něj nebude ta pravá destinace, aspoň ne v létě.

Životní náklady

V Brightonu je údajně o dost dráž než v okolních městech. Ubytování tvoří samozřejmě největší část nákladů, jídlo se dá koupit poměrně levně i v lokálních obchodech nebo na trzích. Chodit večer po barech a typických anglických hospodách se ale trochu prodraží. Na druhou stranu i s minimální mzdou tu může člověk pořád žít krásný život a nemusí se ohlížet na každou libru.

Možnosti ubytování 

Diana Veidenthalerová

Většinou se tu bydlí ve sdílených domech a za pokoj pro jednoho se běžně platí cca od 500 liber. Dvoupokojový byt může být cca od 1 300 liber. Také ale znám lidi, kteří dlouhodobě žijí v hostelu. Tam sice platí jen 80 liber týdně, ale sdílí pokoj s dalšími pěti lidmi. Sdílené domy jsou určitě nejlepší varianta, pokud chce člověk žít normální život a mít pokoj sám pro sebe.

Možnosti práce pro cizince

Zrovna v Brightonu se dá práce najít podle mě snadno. Je tu spousta barů, hotelů, kaváren, restaurací, možností pro umělce. Jen proces se zařizováním bankovního účtu a identifikačního čísla k pojištění je běh na dlouhou trať a bez toho se dá práce sehnat jen výjimečně.

Jací jsou Brightoňané

Diana Veidenthalerová

Pokud bych měla popsat rodilého Brightoňana, tak se nikdo nic nedozví, protože žádného neznám :) Brighton je multikulturní město, kde žije spousta cizinců, ať už studentů nebo pracujících.

Jestli ale můžu hodnotit komunitu, kterou jsem poznala já, jsou to lidi, kteří mají rádi umění, hudbu, nedívají se na to, odkud kdo pochází a jak vypadá. Podporují vegetariánství, lokální obchod, zajímají se o udržitelnost ve všech možných směrech. A samozřejmě jsou proti brexitu (a teď nemám na mysli jen cizince).

3 nejlepší kavárny

1) Marwood Bar & Coffeehouse. Nejzajímavější a nejšílenější interiér, skvělá hudba káva, jídlo, koktely a nejzábavnější obsluha. A jediné místo v Brightonu, kde se dá sehnat Club Maté.

2) Cafe Plenty. Nejlepší dorty a veganské donuty.

3) Bond St. Coffee. Tahle kavárna je v North Laine, v krásně barevné části Brightonu. Baví mě si sednout ven na lavičku a pozorovat to veselí na ulici. Takhle jsem trávila první týdny v Brightonu.

Co Brightonu ochutnat a kde

Diana Veidenthalerová

Vegan Junk food v Hope and Ruin. Nedokážu ani popsat, jak úžasný je chilli cheese dog a hranolky s omáčkou z burákového másla a malinovou chilli marmeládou. Chvíli jsem se obávala, že na tom budu závislá.

Pak cokoliv v restauraci Silo, první zero waste restauraci v UK. Jsou výjimeční v tom, co dělají. Zrovna v UK je docela rarita narazit na podnik, který neprodukuje žádný plastový odpad, a co se týká jídla, používá lokální sezónní suroviny a snaží se zpracovat všechno do posledního kousku.

Jaké památky neminout

Určitě Royal Pavilion, barevné domečky na pláži v Hove, miniaturní uličky v The Lanes, bláznivé a živé ulice The North Laine, přístav Brighton Pier.

Nejhezčí procházky do přírody

Diana Veidenthalerová

Bydlela jsem v okrajové části Brightonu, odkud to bylo pěšky kousek do Národního parku South Downs. S našimi národními parky to moc společného nemá, ale já jsem si tuhle část naprosto zamilovala. Nikdy jsem neviděla krásnější kopce a louky. Z pár míst je nádherně vidět celý Brighton a moře. A možnosti na procházky a výlety je tu spousta.

Stoprocentně také křídové útesy Seven Sisters, z Brightonu je to autobusem směrem Eastbourne asi 40 minut.

Jak se místní chovají k cizincům

Ja osobně nemám žádný negativní zážitek. Kdykoliv jsem přišla do kontaktu s místními, byli všichni milí a usměvaví – včetně zaměstnanců bank, supermarketů nebo úřadů, kde jsem si vyřizovala dokumenty ohledně práce. Všichni se mi snažili pomoct, vše vysvětlit. Nezažila jsem žádnou odtažitost nebo že by se na mě někdo díval skrz prsty, protože jsem z ČR.

Obecně v Británii mají místní hlavně problém s cizinci, kteří tady dlouhodobě žijí, ale nechtějí se učit anglicky ani se nějak začlenit do místního života, neboť sem jednoduše přijeli jen vydělat na dům v jejich rodné zemi.

V čem jsou Češi jiní a v čem se podobají

Diana Veidenthalerová

Pokud srovnám Prahu, kde jsem žila poslední čtyři roky, a Brighton, tak je tu pár zasadních rozdílů. Lidi tu nespěchají, víc se usmívají a, co mě hodně překvapilo, mají naprosto jiný přístup k bezdomovcům, charitám a různým dobročinným projektům – ať už se týkají pomoci lidem, zvířatům nebo třeba omezení plýtvání jídlem. U nás se tyto projekty samozřejmě také podporují, vnímáme to ale jako něco extra, něco navíc. Tady je to samozřejmost.

Jak si užít Brighton zadarmo

Pokud chce člověk poznat Brighton, stačí se projít v místě u přístavu, sednout si na pláž, dát si kávu v jedné z kaváren v North Laine a lidi, kteří tu žijí, se už o zábavu a pravou atmosféru města postarají.

Jinak po městě se dá podle mě pohybovat jednoduše pěšky, není třeba používat MHD (to by totiž člověk musel sáhnout docela hluboko do kapsy). Koná se tu spousta akcí zdarma – letní kino na pláži nebo večírky v Marwood Baru (a ty vážně stojí za to).

Často se v různých barech pořádají koncerty zdarma či swap shopy (přines, co už nenosíš, odnes si, co se ti zlíbí). Ve většině barů poskytují slevu studentům, ať už na pití, tak na jídlo. A od neděle do čtvrtka v podvečer jsou v barech happy hours na různé alkodrinky.

Co jí město dalo a hodlá si to uchovat i po návratu domů

Díky Brightonu jsem si uvědomila, že jsem ze sebe dlouho nevědomky dělala něco, co nejsem, a že s tím můžu s klidným svědomím přestat.

Brighton mě naučil cenit si odlišností a originality a také jsem se utvrdila v tom, že se nedokážu věnovat něčemu, co se sice v dnešní době považuje za normální, ale mně to vlastně radost vůbec nepřináší. Tohle už mi snad zůstane napořád.

Sledujte Dianu na Instagramu. A těšte se na přísun dalších fotek a informací z Britských ostrovů. Příští zastávka? Skotsko.

***

Autorky článku: Diana Veidenthalerová, Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články