Útulny v Krkonoších: Studenti ČVUT navrhli přespávací budky pro turisty

Původní útulnu u Bílého Labe nahradí nová útulna KØMEN.
Zdroj: facebook
"Se studenty architektury spolupracujeme rádi. Je to výhodné pro obě strany," říká Robin Böhnisch.Pro Krkonošský národní park je studenti  nejen navrhli, ale také vyrobili.Na každé z útulen se podílel několikačlenný tým.Útulny prozatím stojí před budovou školy.+ 6 fotek+ 7 fotek

Jste-li vášnivými cestovateli a vaší oblíbenou destinací jsou Krkonoše, pak se už více nemusíte bát, že by vás nemile překvapila sněhová vánice nebo prudký déšť. Budete-li se totiž nacházet v blízkosti některé z útulen, můžete v klidu přečkat nečas tam. Na svá místa „dorazí“ na jaře.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 31. 01. 2019 15:28

Malé „budky“ navrhli studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze. Šest přístřešků, které mají sloužit i k přespání (v nouzi nejvyšší) se veřejnosti představilo ve čtvrtek 17. ledna. Tento projekt navazuje na projekt loňský – tehdy studenti navrhli pro KRNAP lávky.

Studentské miniobýváčky v přírodě pomohou turistům načerpat síly nebo se schovat před nepřízní počasí. V současné době se již útulny v parku nacházejí, ale jsou ve zbídačeném stavu. Proto dvě z těch studentských dvě původní nahradí a další čtyři nové budou umístěny na vytipovaná místa.




Robin Böhnisch si spolupráci se studenty pochvaluje a poukazuje na to, že spokojené jsou obě strany. Národní park dostane kvalitní, zajímavé a neotřelé stavby, zatímco studenti mají možnost si vyzkoušet své první projekty v praxi.


Útulny a jejich realizace zahrnují celosemestrální práci, která obsahuje průzkum terénu, ideový návrh a výsledný projekt. Ten pak studenti zhotoví vlastníma rukama.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články