V Londýně vyroste muzeum vagin. Má se vyrovnat existujícímu muzeu penisů na Islandu

Za projektem stojí youtuberka Florence Schechter.
Zdroj: Meredith White/Konbini.com

Až polovina mladých Britek nedokáže správně určit polohu vaginy na lidském těle. Překvapeni? Jeden z indikátorů toho, proč by chystané Muzeum vaginy v Londýně nemělo jen prvoplánově šokovat.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 19. 05. 2017 15:40

Naopak. Podle Florence Schechter, youtuberky pokrývající vědecká témata, je „Vagina Museum“ něco, co svět zoufale potřebuje.

„Na Islandu mají muzeum penisů, které je celkem cool,“ řekla ve svém videu na Youtube. „Ale nikde nenajdete muzeum vaginy. Nikde na celém světě. Máme putovní umělecké předměty, mini galerie a virtuální muzeum. Ale nikde neexistuje místo věnované ženské anatomii.“

O struktuře muzea má poměrně jasno. Plánuje tři sekce – vědeckou, kulturní a historickou. Společně mají návštěvnici nebo návštěvníkovi poskytnout vhled do ženské anatomie z několika perspektiv.

Thehookmag.com

Jak uvedl server Konbini, teoreticky tak může zahrnovat celou škálu témat: vzdělání v oblasti ženského pohlaví a jeho tělesných částí, ženskou obřízku, úvod do tematiky ženských pohlavních orgánů živočichů, vaginy v umění a literatuře, vaginy ve společnosti, sexuální násilí, vaginální výzkum, historii feminismu a feminismus dnes.

Vážně jste si mysleli, že nemá vagina co nabídnout?

O vulvách a ženské sexualitě toho stále mnoho lidí moc neví. Související témata dostávají jen malý prostor ve společnosti. Ačkoliv několik pokusů o šíření osvěty proběhlo.

Funnywomen.com

Umělkyně Milo Moire loni vyšla do ulic polonahá. Své intimní partie zakryla zrcadlovými boxy s otvory a vyzývala cizince, aby se dotýkali jejích pohlavních orgánů. Chtěla tím upozornit na práva žen, když dojde na sexualitu. „Ženy se rozhodují, kdy a kde chtějí být dotýkány a kdy ne,“ uvedla tehdy.

Ilustrátorka Meredith White alias Club Clitoris zase upozorňuje na rostoucí zájem o plastiku ženského přirození a idealizované standardy krásy „tam dole“.

Pořád je to ale zoufale málo, tvrdí Schechter. Ta nyní prostřednictvím crowdfundingové sítě Patreon vybírá příspěvky pro realizaci projektu. Muzeum hodlá otevřít nezávisle bez pomoci velkých sponzorů.

Vadí vám posunuté standardy krásy dnešní společnosti? Že mluvit o vagině se stále považuje za tabu? Nebo jste prostě jen hrdou majitelkou vaginy? Podpořte úsilí Florence Schechter tady.

Zdroj: Konbini

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články