Velký průvodce evropskými adventními trhy: Kde je nejlepší svařák a nejsvátečnější atmosféra

Štrasburk je velmi fotogenický a barevný
Zdroj: Instagram.com
Amsterdam je o Vánocích kouzelnýBerlínské trhy patří mezi nejkvalitnější v EvropěBrusel patří i mezi špičku, co se adventních trhů týčeGöteborg je skandinávskou jedničkou+ 11 fotek+ 12 fotek

Vynechte tento rok tradiční české adventní trhy a jeďte se podívat na vánoční stromek i do jiných evropských měst. Vybrali jsme pro vás ty nejkouzelnější vánoční trhy v Evropě, které rozhodně stojí za návštěvu.

Petra Járková
Petra Járková 11. 12. 2018 12:19

Ve Vídni si každý najde „ten svůj“

Vídeň nabízí svým návštěvníkům více než 20 vánočních trhů. Trhy, nazývané Krippenmarkts, mají ve městě dlouhou tradici již od roku 1298. Nejvýznamnější trh a velkolepé vánoční dekorace naleznete přímo před monumentální budovou vídeňské radnice, která je v noci úžasně nasvícená stejně tak jako velký vánoční strom. Atmosféru Vánoc umocňují pěvecké sbory, které baví účastníky. V samotné radnici se nachází prostor, kde si vaše děti mohou zkusit vyrobit vánoční cukroví. Palác Belveder zase hostí vánoční vesnici s více než 40 stánky. Prodávají se zde nejrůznější výrobky a vánoční výzdoba. Ještě více prodejních domků nabízí palác Schönbrunn. Těšit se můžete i na vynikající horký punč.

Pohádkový mnichovský vánoční trh

Tradiční vánoční trh v hlavním městě Bavorska se koná každoročně na náměstí Marienplatz, které se večer rozzáří a vypadá jako z pohádky. Z balkónu mnichovské radnice se každý den od 17:30 linou vánoční koledy a příjemná hudba. Zasněžené stánky nabízí řemeslné výrobky, tradiční perníky, pečené mandle i vyhlášené svařené víno –Glühwein. Hlavním programem trhů je tradiční běh maskovaných bytostí s rohy a kožichy. Čerti (Krampusové) se v celé své kráse představí na náměstí hned několikrát, a to v odpoledních hodinách. Mnichov je velké město, a proto nemusíte zůstat jen u vánočních trhů. Navštívit můžete také jeden z mnoha barů a restaurací a dopřát si výborné německé pivo.

Největší belgický trh

Vánoční trhy v Bruselu jsou největší v celé zemi. Vydejte se dvoukilometrovým rájem vánočních světel a dekorací. Vánoční suvenýry nebo belgické vánoční cukroví si nakoupíte v jednom z více než 250 prodejních stánků. Zejména vyhlášené jsou belgické čokolády, které jsou ideálním vánočním dárkem pro vaše blízké, stejně jako různé eko výrobky. V Bruselu samozřejmě nechybí nádherná vánoční výzdoba, zářící „ruské kolo“ ani obří vánoční stromek. Na hlavním náměstí Grand Place, které je památkou UNESCO, se každý večer koná velká světelná a zvuková show. Zaposlouchat se můžete též do tónů tradičních pochodových kapel a koncertů. Máte-li více času, udělejte si výlet do města Bruggy, kde se také koná pěkný vánoční trh.

Rozzářený Krakov

Na Vánoce se centrum Krakova každoročně na několik týdnů ještě více rozzáří. Přichází totiž čas tradičních vánočních trhů. Největší z nich naleznete na hlavním náměstí Rynek Główny. Vznikne tam adventní městečko plné dřevěných stánků a vánočních dekorací. Na trhu seženete krásné originální dárky. Můžete si koupit ruční výrobky polských umělců, šperky, svíčky z včelího vosku. V chladném počasí vás zahřeje svařené víno, výborný pitný med (jiný než medovina) nebo čaj s třešňovou vodkou. Dostanete-li při shánění vánočních dárků hlad, ochutnejte místní speciality, jako jsou boršč, grilovaná žebra nebo uzený sýr s brusinkami. Atmosféru umocňují polské vánoční koledy a ukázky lidových tanců. Každou hodinu vám z věže Mariánského chrámu zatroubí krakovský hejnal.

Nejlepší svařené víno

Kodaň každoročně organizuje jedny z nejlepších evropských vánočních trhů. Stejně moderní jako dánské hlavní město jsou i nejrůznější designové vánoční dárky. Na trhu najdete krásné pletené výrobky, předměty z jemné kůže, vánoční dekorace a jiné nápadité dárky pro vaše příbuzné. Zahrady Tivoli (Vesterbrogade) mají tradičně nejlepší program. Nachází se zde 60 vánočních stánků, festival ohňostrojů i představení hudební skupiny Pixie Band. Děti zde najdou 27 kolotočů a mohou se dokonce setkat se samotným Santa Klausem. Dalším skvělým vánočním trhem je oblast přístavu Nyhavn, kam si můžete odskočit na nejlepší svařené víno.

Fotogenický Štrasburk

Francouzský Štrasburk je okouzlující po celý rok. Zejména Vánoce jsou zde však velmi fotogenické. Vztyčené jedle na hlavním náměstí Place Kléber (tradice stará 400 let), roubené domky s červenými a bílými srdci a rozsvícené hvězdy ve dlážděných ulicích utváří jedinečnou vánoční atmosféru. Historie adventních trhů ve Štrasburku spadá až do roku 1570, a tak se připravte na celou řadu bohatých tradic od jídla až po vánoční dárky. Velice typickou specialitou je cukroví Bredele, které se hodí i jako závěsná ozdoba na váš stromek. Francouzi jsou mistři kuchyně, a proto se můžete těšit na mnoho skvělých pokrmů nejen na trzích, ale i v přilehlých restauracích.

V Berlíně patří trhy mezi ty nejlepší v Evropě

Vánoční trhy mají i v Německu velmi dlouhou tradici a patří k nejlepším v Evropě. Kromě krásných adventních trhů v Mnichově, Brémách či Düsseldorfu je samozřejmě v hlavním dění Vánoc i Berlín. Nejpopulárnějším z berlínských trhů je Gendarmenmarkt, který nabízí mnoho stánků s jídlem, nápoji i suvenýry. K dispozici jsou také vyhřívané stany nebo hudební a taneční vystoupení. Náladu vám pozvedne německý bratwurst s pivem nebo svařeným vínem. Berlín nabízí kolem 50 vánočních trhů, a proto jich určitě navštivte více. Velmi moderní pojetí má například trh u kostela Gedächtniskirch, kde pořídíte velmi originální dárky. Ve městě nechybí ani monumentální vánoční stromek a obří kolo. Berlín je také plný barů a klubů, a tak se určitě nebudete nudit ani v noci.

Skandinávské město Vánoc

Severské země mají pro pořádání vánočních trhů dokonalé předpoklady. V zimě se tam totiž stmívá velmi brzy, a tak může vánoční výzdoba svítit déle. Švédské město Göteborg je tradičně skandinávským městem Vánoc! 3 km dlouhé osvětlení, miliony žárovek a nejméně 4 hlavní vánoční trhy mluví za vše. Můžete si tak vybrat mezi místy Liseberg, Haga, Röda Sten Art Centre a Gustaf Adolfs torg. Všude narazíte na dokonalou adventní atmosféru. Zahřejte se sklenkou kořeněného horkého vína a projděte si stánky s nesčetnými řezbářskými výrobky a vánočními dekoracemi. Určitě ochutnejte i švédské sváteční speciality, jako jsou například uzeniny, sobí maso nebo tradiční švédské vánoční cukroví.

Nizozemská velkolepost

Amsterdam je tradičně velmi silný v oslavách všeho typu. Vánoce jsou proto další příležitostí, jak rozzářit město. Od konce listopadu zde najdete 26 pravidelných vánočních trhů! Nejoblíbenější z nich jsou trhy na náměstích Leidesplein a Museumplein, kde o Vánocích vyrostou rozkošné adventní vesničky plné dřevěných chaloupek. Ve stáncích si můžete koupit sváteční pokrmy i teplé nápoje. Specialitou jsou především holandské koblihy olibollen. Kalorie z koblih a vína můžete spálit bruslením na kluzišti.

Vánoce v Paříži mají tu pravou atmosféru!

Přes 125 náměstí se rozsvítí a vyzdobí vánoční dekorací. Přehlídkou světel a vánočních stánků je zejména dlouhá pařížská třída Champs-Élysées. Nakoupíte zde originální vánoční dárky rukodělné výroby. Občerstvit se můžete nějakou francouzskou specialitou nebo se zahřát čajem či svařeným vínem. Určitě nevynechte ani vánoční vesničku v moderní čtvrti La Défense a také trhy na Trocadero u Eiffelovy věže nebo u katedrály Notre Dame. Jedinečný pohled na osvětlené hlavní město se vám naskytne právě z Eiffelovy věže nebo z mrakodrapu Montparnasse. V Paříži jsou v zimě oblíbená i venkovní kluziště, která ještě více umocňují romantickou atmosféru Vánoc. Vaše děti určitě ocení, že se Vánoce ve velkém slaví i v Disneylandu!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články