Víme, jaké riziko vám hrozí, když v letadle nevypnete svůj mobilní telefon

Používání mobilů v letadlech má své příznivce i odpůrce.
Zdroj: Yardi.com
Na palubě mnoha letadel se dnes nacházejí miniaturní základnové stanice, které umožňují bezpečné používání mobilních telefonů.Americká Federal Aviation Administration i Federal Communications Commission ho však stále zakazuje.Přestože mobilní signál určitě nezpůsobí pád letadla, teoreticky může například narušit radiovou komunikaci v kokpitu.Proto je opravdu lepší mobil vypnout nebo přepnout do speciálního režimu.+ 1 fotka

Je všeobecně známo, že během letu bychom své mobily měli vypnout nebo alespoň přepnout do speciálního režimu. Jak velké nebezpečí nám ale hrozí, pokud tak neučiníme?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 16. 01. 2017 12:35

Zodpovědět výše položenou otázku není úplně jednoduché – už jen proto, že v různých zemích jsou na danou problematiku různé názory.

Jak možná víte, ve vysoké výšce mobilní telefony vysílají mnohem silnější signál než na zemi. Přestože žádné letadlo kvůli tomu zatím nehavarovalo, rozhodně to není úplně bez rizika.

„Nejde nutně o to, že by telefon mohl shodit letadlo. V tom opravdu problém není. Problém je, že kvůli jeho interferenci s letadlem mohou mít piloti  v kritických fázích letu mnohem víc práce. Když vzlétají i když přistávají, potřebují se maximálně koncentrovat,“ řekl serveru INSIDER Kenny Kirchoff, bývalý inženýr společnosti Boeing.

A protože pasažéři jsou, jak známo, neukáznění, můžeme být rádi, že díky novým technologiím mobily nemohou napáchat téměř žádné škody. Ostatně, už v roce 2014 European Aviation Safety Agency vyhlásila, že elektronická zařízení nepředstavují bezpečnostní riziko. Aerolinky ovšem musely prokázat, že systémy jejich letadel nejsou signály mobilních telefonů ovlivňovány. To udělaly například společnosti Emirates, Virgin, British Airways a nejméně 27 dalších.

Na druhou stranu severoamerická Federal Aviation Administration (stejně jako Federal Communications Commission) hlasovou komunikaci mobilními telefonáty stále zakazuje. Podle některých i proto, že řadě lidí by to prostě šlo na nervy.

„Už takhle je špatné, když cestujete vedle někoho, kdo se hlasitě baví s ostatními. Přidejte k tomu používání mobilních telefonů a výsledek může být horší, než když si někdo bezohledně polohuje sedadlo,“ komentovala to expertka na leteckou bezpečnost Allison Markey.

Takže... mobil si raději opravdu vypněte. Zvlášť pokud poletíte do Spojených států amerických.

Zdroj: INSIDER

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články