„Vytáhnout Dána na drink je skutečné umění,“ říká Češka žijící třetím rokem v Dánsku

Dánsko má pověst jedné z nejšťastnějších zemí, tajemství spokojenosti si ale chladní Dánové střeží.
Zdroj: Lenka Malinová

Nejmenší skandinávská země, která si během posledních let držela svůj status nejšťastnějšího národa na světě – takové je Dánsko. Na první pohled malý stát, ve kterém se ale dějí velké věci – ať už mluvíme o nejslavnější plastové stavebnici nebo módě. Jaký je ale život v Dánsku doopravdy? A jaký je jeden z nejšťastnějších národů očima Lenky Malinové, která tu žije už třetím rokem?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 19. 10. 2017 14:09

+ Kouzelná příroda

Lenka Malinová

Dýchá na vás všude, kudy jdete. A je jedno, jestli jste zrovna v druhém největším městě Aarhus nebo v hlavním městě Kodani. Dánské pobřeží je navíc plné nádherných čistých pláží a za zmínku stojí také fjordy, kterých je na území Dánska opravdu plno. Kdybych tak měla vybrat barvy, které charakterizují Dánsko nejvíce, byla by to určitě modrá a zelená.

+ Přátelský přístup

Lenka Malinová

Jedna z věcí, která mě v Dánsku překvapila asi nejvíce. Ať už šlo o náhodné pozdravy v parku nebo třeba usměvavou obsluhu v kavárně. Lidé se tu k sobě chovají velmi slušně a třeba zaměstnanci úřadů jsou neuvěřitelně příjemní.

Fenomén Hygge

Lenka Malinová

Kdo tohle slavné slovíčko, které proslavilo Dánsko jako „zemi útulna”, neslyšel, jako by nebyl. Co se za tímto pojmem skrývá? Hygge je styl relaxace nebo také aktivního odpočinku. Tuhle aktivitu tak můžete provozovat jak sami, tak i s přáteli třeba za doprovodu dobrého jídla. I Hygge má ale své pravidla.

Během odpočinku se například neřeší věci spojené s politikou nebo cokoliv jiného, co souvisí s negativními informacemi. Jak jinak lze vnímat Hygge? Designem...

Skandinávský design

Lenka Malinová

Je totiž jedna z věcí, která je velmi charakteristická pro dánské „útulné” domovy. Dánové si potrpí na jednoduchost, ať už se to týká barev nebo samotného vybavení domácnosti či kanceláře, které většinou bývá hodně jednoduché.

Klasickou vitrínu nebo police plné suvenýrů z dovolených (od náramků po sošky) byste tu hledali opravdu těžko, i když i výjimky se najdou. O to více si ale Dánové pohrávají s doplňky – v každé domácnosti tak naleznete aspoň jeden svícen, chlupatý koberec nebo další jednoduché doplňky. Víte také, že jsou Dánové blázni do dřeva? Inspiraci přírodou nelze vyvrátit.

Dánsko ale není jen zemí plnou ideálů a i tady se tak najdou věci, se kterými se jen těžko dokážete smířit.

– Třeba jako slunce

Lenka Malinová

To bývá největší problém hlavně během zimních měsíců, kdy si v Dánsku máte možnost užít denní svit pouze několik dní. Celkově je tady počasí spíš jako na houpačce a zatímco ráno je jasno, odpoledne se už ze školy či práce vracíte s pláštěnkou. Samozřejmě v tom lepším případě.

Pokud vás dánské počasí zajímá více, určitě si nenechte ujít můj celoroční přehled počasí, kde se dozvíte, co lze čekat od Dánska během různých měsíců.

– Nebo také dánské ceny

Lenka Malinová

Život ve Skandinávii je všeobecně velmi drahá sranda, což z vašeho výletu po Dánsku může udělat stejně nákladnou záležitost, jako když jedete někam za sluncem. Nejvíce se vám v Dánsku prodraží cena za vlak či autobus. Naopak jídlo a elektroniku tu seženete za podobné ceny. Pokud se do Dánska chystáte na delší dobu jako já, najít si práci je poté otázkou přežití. Naštěstí se tady domluvíte i anglicky, což hodně věcí ulehčí.

– Chladní Dánové

Lenka Malinová

Ačkoliv jsou Dánové velmi přátelský národ, domů si vás jen tak nepustí. Navzdory tomu, že jste v práci či škole nejlepšími přáteli, ve volném čase se sejdete jen málokdy. Dánové si střeží svoje soukromí, stejně jako tajemství svého „šťastného” života. V Dánsku se tak z práce chodí namísto „na drink” rovnou domů, což je hodně odlišné od české kultury.

Země plná lékořice, písčitých pláží a šťastných obyvatel je pro mě stále jeden velký otazník. Za celé tři roky života svého skandinávského snu tak každý den objevuju nové a nové poznatky o téhle malé zemi. O zemi, kde pracovat z domu není žádné tabu a kde lidé nepotřebují v oknech záclony. Proč? V Dánsku se nikdo lidem do oken nekouká.

Tak co, kdy se do země Vikingů vydáte vy?

***

Lenka Malinová (22)

Lenka Malinová Vášnivá blogerka a cestovatelka žijící již třetím rokem v Dánsku. Na svém blogu Lenny Mali se věnuje hned několika tématům, od cestování po módu a kosmetiku. Sledujte ji také na Instagramu.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články