Zkušená cestovatelka: Digitální nomádství? Žádná pohodička pod palmou. Číhá na vás těchto 17 pastí

Vždycky budete cizáci. A práce nepůjde v třicetistupňových vedrech od ruky.
Zdroj: Lazare/Pixabay.com

Sedíte pod palmou s notebookem na klíně, usrkáváte kokosovou vodu a jste produktivnější a šťastnější než kdy jindy. Realita? Škrtněte poslední část věty. Netvrdím, že to tak někdo nemůže mít. Pracovat ve vedru a nechat se rozptylovat pouličními prodejci, okolním dění nebo hmyzem ale rozhodně idylické není. Zvažujete-li digitální nomádství, měli byste znát i jeho odvrácenou stranu.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 20. 07. 2017 16:56

1. Procestujete toho méně než dovolenkář

On má čtrnáct dní na to dělat si, co chce. Vy do toho musíte pracovat. Takže se klidně může stát, že se během měsíce podíváte do méně lokalit než turista za dva týdny. Většinou totiž pracujete během týdne zhruba třetinu dne. A když máte o víkendu víc času, ne všude mají otevřeno. Samozřejmě záleží na vaší pracovní schopnosti i míře finanční svobody.

2. Budete muset pracovat

To je snad pochopitelné vzhledem k tématu, ptáte se? Ano, jen zdůrazňuji důležitost kvalitně odvedené práce. Nechcete si totiž vyjet do Mexika na půl roku a po měsíci ztratit práci, protože jste z všudypřítomné exotiky celí diví. Cílem je zůstat po celou dobu v relativní finanční stabilitě, abyste v cizině přežili déle jak čtrnáct dní.

3. Ale někdy to nepůjde

Andrea Vránová

Horko, zima, hluk, nestabilní wifi, pásmová nemoc, absence pracovního stolu a židle, únava z počasí, cestování i nemoci. Obrázkům usmívajících se digitálních nomádů sedících s notebookem pod palmou skutečně nevěřím.

Zkusila jsem to jednou a během půl hodiny jsem měla mozek zapařený tak, že jsem neodpracovala vůbec nic. Navíc se venku necháte snadno lecčíms rozptýlit. Ať už je to rodinka naskládaná na jednom skútru nebo surfaři na moři.

4. Uvidíte jen místa poblíž zdroje wifi

Představa pracovat z liduprázdého ostrova je překrásná. Nikdo vás neruší a inspirace přichází hladce jako kyslík do plic. Na takovém místě ale nečekejte wifi ani coworkingové centrum.

5. Budete se muset probouzet před svítáním. Nebo pracovat s denním předstihem

Tady záleží na tom, kde nomádíte. V Asii jste „vychechtaní“, protože máte až šestihodinový náskok před Českem. V Americe je to trochu horší. Budete si muset práci zorganizovat tak, abyste ji doručili v termínu podle tuzemského času.

6. Přibydou neočekávané výdaje

Andrea Vránová

Jedním z principů digitálního nomádství je ušetřit nebo si alespoň udržet peněžní balanc. Proto si tolik novodobých kočovníků oblíbilo Asii, kde se fantasticky najedí i za 30 korun. Jsou tu ale i jiné, trochu schované výdaje.

Na Bali jsme sice stolovali pouze venku za cenu uvedenou výše. S pronájmem motorky (asi 80 korun na den) a koupí paliva (cca 20 korun za litr) jste na tisících korunách extra.

K tomu připočítejte časté přelétávání ze státu do státu (pokud cestujete na bezplatná 30denní turistická víza). Nemluvím o jiných zemích, kde se například jídlo v restauraci může pěkně prodražit. Bez kuchyňky na hostelu ale moc jiných možností nemáte.

7. A starosti

Hlavně o to nejcennější – tedy počítač. Bez něj by se vaše zahraniční dobrodružství zkrátilo nebo vás finančně zatížilo.

8. V nemoci možná prožijete psychická muka

Ač máte jistě zřízené cestovní pojištění, ne všude vás ošetří zadarmo. Někde chtějí zaplatit ještě před odchodem z nemocnice. Byli jsme svědky kolapsu mladé Norky na Bali. Za infuzi a dvě hodiny na pohotovosti, převoz do nemocnice, odběr krve a dva dny na lůžku zaplatila kolem 17 tisíc.

9. Nedomluvíte se

Andrea Vránová

Ano, někde ani s angličtinou. Což po pár pokusech začne unavovat. Nebo způsobit komplikace, pokud se dožadujete svého pasu půjčeného výměnou za motorku (v Asii standard) nebo dopravy z místa na místo.

10. Budete pořád „ta cizí“

Nejenom pocitově. Někde na vás budou podezíravě koukat. A jinde třeba chtít okrást. Záleží na situaci, konkrétním člověku nebo postoji většiny národa vůči cizincům.

11. Nebude snadné navázat přátelství

I to byl jeden z důvodů, proč jste se rozhodli zabalit celý svůj život do batohu a vyrazit do světa? Asi vás trochu zklamu. V Asii jsem potkala minimum digitálních nomádů. A většina ostatních cestovatelů byla omezená časově, takže se v ubytovacím zařízení v podstatě jen mihla a putovala dál.

12. Možná se vám zasteskne

Po rodičích, přátelích, známých místech a ano – staré známé rutině. Digitální nomádství dokáže být vyčerpávající. Fyzicky (změna místa) i emocionálně (zvykání si na nové prostředí, které neznáte).

13. Se vším si budete muset poradit sami

Andrea Vránová

Zvednout telefon a zavolat rodině nebo známým jen tak nepůjde. Musíte si poradit sami. Jak v závažnějších situacích, třeba když ztratíte peněženku, tak v těch méně nepříjemných, u nichž se ale pěkně zapotíte (odporná havěť v pokoji). Z ciziny každopádně budete odjíždět silnější.

14. A někdy si sáhnete na dno

V bungalovu na tropickém, ne tak civilizovaném ostrově bych nikomu nepřála stonat. Už proto, že jsem si tím prošla.

V třicetistupňovém vedru se potíte a blouzníte dvojnásobně. Nevíte, kdy a co vám vleze do postele (teď nemyslím partnera). A pokud horečky nepolevují, začínáte být poměrně zděšení z toho, co jste si před odletem četli o tropických nemocích. Ostatní cestovatelé nebo místní ale většinou ochotně pomůžou.

15. Budete odmítání za to, že odmítáte

Domorodci v některých koutech světa umí rychle obracet. Z „hello, my friend“ („zdravíčko, příteli“) je najednou nenávistný pohled. Protože jste si nechtěli vzít předražené taxi. Nebo jste odmítli koupi předmětu, s nímž vás oslovují pouliční prodejci co půl hodiny. Ne všichni jsou ale tací. A falešné expemláře ostatně najdete všude na světě. I v Česku.

16. Budete chvilku dezorientovaní

Pokud nevolíte destinace, které jste už dříve navštívili, chvilku potrvá, než se rozkoukáte. A možná to nestihnete ani do dalšího odjezdu. To je nevýhoda oproti domácímu prostředí, v němž víte, kde si koupit léky nebo kde koupit jízdenku.

17. Ale odvezete si nesmírnou zkušenost

Andrea Vránová

Budete na dění ve světě pohlížet daleko střízlivěji. Dokážete zhodnotit kvalitu svého života v zemi, z níž pocházíte. Už vás nerozhodí komár v pokoji. A po několikaměsíční šňůře s pouhým batohem propadnete minimalismu. Nebudete k životu potřebovat mnoho. Nabudete sebedůvěry a s větší kuráží se postavíte životním výzvám.

Za zkoušku to (minimálně) stojí.

Autorka článku: Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články