Tragická smrt lovce krokodýlů Steva Irwina: Do srdce jej bodl rejnok

Tragická smrt lovce krokodýlů Steva Irwina: Do srdce jej bodl rejnok
Zdroj: Showpix.cz

Pro fanoušky Steva Irwina to byl obrovský šok. Zemřel jen pár minut poté, co jej do srdce bodl rejnok. Jak k tomu ale došlo? Rejnok přece patří mezi plaché ryby a útočí jen ve stavu velké nouze, kdy je zahnán do kouta. Co všechno se ten den stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 04. 2021 15:30

Na konci devadesátých let se Steve Irwin proslavil jako „lovec krokodýlů“. Jeho pořady nebyly pouhými dokumenty, ale také pořádně nebezpečnou show. Smrti se mu dařilo vyhýbat až do roku 2006. Pak přišel osudný střet s rejnokem. Paradoxně tak u něj neplatilo pravidlo – kdo s čím zachází, tím také schází.

Neortodoxní přístup ke zvířatům

Možná to byla jen otázka času, než se stane nějaké neštěstí. „Důrazně jsem mu řekl, aby se chránil alespoň koštětem, on však na mé rady nedbal,” řekl Rex Neindorf, majitel australského střediska plazů v Alice Springs. Psal se rok 2003 a Steve Irwin skončil s rukou pokousanou od dvoumetrového plaza. Všude byla samá krev.

O rok později krmil krokodýla a přitom držel v náručí svého syna Roberta. Tímto vystoupením ale pobouřil mnoho lidí. Pak se to snažil uvést na pravou míru tvrzením, že krokodýl byl ve skutečnosti dál, než se na první pohled zdálo. Za vše prý mohl špatný úhel kamery. „Byl to prostě showman,” dodal Neindorf. Laxní přístup k bezpečnosti a přílišná sebejistota ale nakonec vyústily v tragédii.

Osudná volba Steva Irwina

Když 4. září zamířil se svým štábem k Velkému bariérovému útesu, aby natočil novou sérii dokumentu s názvem Zabijáci oceánu, původně měl v hledáčku žraloka tygřího, ale jako naschvál nemohl na žádného narazit. Aby se natáčení již déle nezdržovalo, rozhodl se pro jinou alternativu – rejnoka.

Zdálo se, že se nemůže nic pokazit. Irwin doplave k rejnokovi a pokusí se s ním spřátelit. Je to přece plaché zvíře, které si ale lze ochočit. Jenomže paryba neměla ten den na seznamování náladu. Na uvítanou jej několikrát bodla ostnem do hrudi. „Jako byste zabodávali horký nůž do másla,” řekl kameraman Justin Lyons, který nešťastnou scénu natočil. Lyons si nejprve neuvědomil vážnost zranění, když ale Irwin silně krvácel, vytáhl ho do člunu.

Smrt Steva Irwina

„Při zpáteční cestě k břehu jsem mu tlačil na ránu a povzbuzoval ho, ať vydrží, že ho jeho rodina potřebuje. On však na mne pohlédl a řekl, že umírá. To byla jeho poslední slova,” vzpomínal Lyons. Rejnok poranil Irwinovo srdce natolik, že ho již nešlo zachránit. Zemřel v pouhých 44 letech.

Jaký byl pravý důvod rejnokova útoku? Zřejmě mu Irwinův stín připomínal žraloka tygřího, který si na rejnocích rád pochutnává. Byla to tedy pravděpodobně obrana. Celou nehodu až do posledního okamžiku zaznamenal kameraman a záběry byly předány příslušným orgánům, které následně vyloučily cizí zavinění. Pak nahrávka putovala Irwinově rodině a ta ji z pietních důvodů zničila...

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: The full story of steve irwin’s death and his tragic final moments

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články