10 „zdravých“ svačin, které si pro sebe nechávají malé tajemství – a proto po nich můžete tloustnout

Jíte saláty, ale záhadně přibíráte? Pak si pozorně prohlédněte obsah talíře...
Zdroj: Commons.wikimedia.org

Kolem dopadu potravin na naše zdraví a kondici panuje řada mýtů a polopravd. Všechno, co se označuje za zdravé, není dietní a naopak. A některé opěvované „zdravé potraviny“ zase tak zdravé být nemusí, pokud nespecifikujeme. To je případ i většiny níže uvedených 10 svačin. Tváří se životadárně. A někdy i jsou. Ale jen někdy...

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 17. 08. 2017 11:04

1. Sushi

Profimedia.cz

Zdravá varianta: Maki sushi (tzv. california roll) – obrácené sushi, kdy je po obvodu rýže s avokádem a krabím masem uvnitř. Avokádo posytne tělu zdravé tuky prospěšné pro naše srdce a krabí maso nás obdaří zinkem.

Nezdravá varianta: Tempura roll – smažená rolka v tempůrovém těstíčku s majonézou. Obsahuje třikrát více tuku než první zmíněné sushi.

2. Cereálie

Profimedia.cz

Zdravá varianta: Celozrnné cereálie s nízkým obsahem cukru, čerstvým ovocem a nízkotučným mlékem.

Nezdravá varianta: Doslazované cereálie. Po jejich konzumaci vyskočí hladina cukru v krvi, což způsobí, že budete mít hlad ještě před obědem. Navíc jsou chudé na vlákninu a bílkoviny.

3. Popcorn

Pexels.com

Zdravá varianta: Popcorn připravený v horkovzdušném popcornovači. Zdravá celozrnná svačinka bohatá na antioxidanty.

Nezdravá varianta: Popcorn v kinech. Vyrábí se na oleji, což mu přidává neuvěřitelných 1 200 kalorií (střední kyblík) a nasycené tuky, s nimiž vystačíte na tři dny. A to nepočítáme máslový přeliv.

4. Jogurt

Pixabay.com

Zdravá varianta: Řecký jogurt bez přidaných cukrů. Doplní zásoby bílkovin a vápníku.

Nezdravá varianta: Doslazované jogurty s příchutěmi nebo jogurtovým pyré. S přibližně 8 lžičkami přidaného cukru spíš spadají do kategorie dezertů.

5. Energetické tyčinky

Vimeo.com

Zdravá varianta: Tyčinky s velkým množstvím bílkovin a vlákniny s nízkým obsahem cukru a nasycených tuků.

Nezdravá varianta: Tyčinky s polevami a sladkými sirupy. Obstojí pouze jako cukrovinky.

6. Salát

Extra.cz

Zdravá varianta: Salát s velkým obsahem živin, jako je např. ten s lehkým tuňákem, špenátem, zeleninou, sýrem feta a jogurtovým dresinkem.

Nezdravá varianta: Salát se smaženým masem. Dáte-li si ten s křupavým kuřetem, slaninou, čedarem a rančerským dresinkem, příště se nebojte sáhnout rovnou po burgeru. Kaloricky na tom budete stejně a aspoň si na jídle pochutnáte.

7. Arašídové máslo

Profimedia.cz

Zdravá varianta: „Natural“ arašídové máslo bez přidaných cukrů a dalších ingrediencí.

Nezdravá varianta: Arašídové máslo s příchutí, cukrem nebo kakaovým máslem. Co do kalorií se směle může měřit s čokoládou.

8. Sušené ovoce

Profimedia.cz

Zdravá varianta: Jednoduše čerstvé ovoce, které prošlo sušením.

Nezdravá varianta: Sušené ovoce, které obyčejně najdete v supermarketech. Poznáte ho podle cukrové vrstvy na povrchu. To může zadělat na zdravotní neplechu u astmatiků kvůli konzervantu oxidu siřičitém.

9. Granola

Pixabay.com

Zdravá varianta: Špetka této ranní pochoutky. Obsahuje ovesné vločky (vláknina), oříšky (zdravé tuky) a sušené ovoce (pro tělo nezbytný cukr). V kombinaci s řeckým jogurtem bohatým na proteiny dodá tělu vše, co po ránu potřebuje.

Nezdravá varianta: Miska granoly. Ano, u křupavé snídaňové senzace rozhoduje množství – už hrnek granoly může obsahovat až 600 kalorií. Takže jí svou misku s jogurtem opravdu jen zlehka posypejte, pokud dbáte o svou linii i zdraví.

10. Zeleninové chipsy

Maxpixel.freegreatpicture.com

Zdravá varianta: Ty bez dalších přísad. Má se to s nimi podobně jako se sušeným ovocem – pokud ho konzumujeme ve své nejčistší, nejpřirozenější podobě, může tělu jen prospět. Zeleninové chipsy doručí organismu vlákninu a vitamin A.

Nezdravá varianta: Smažené, solené či doslazované zeleninové chipsy. Vybaví nás slušnou dávkou kalorií. Za což jim zřejmě nepoděkujeme...

Zdroj: CNN

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články