15 úžasných věcí, které jste nevěděli o sušenkách Oreo

Oreo se vykutálely na svět před více jak 100 lety.
Zdroj: Profimedia.cz
1. Patří k veteránům mezi sušenkami. Oreo jsou více než 100 let staré! Ačkoliv se „omlékování“ zdá být trendem posledních let, sušenky Oreo už překročily úctyhodný stoletý milník.Psal se rok 1912, když americká společnost National Biscuit Company (Nabisco) představila světu sladký sendvič. Autoři receptury museli mít neuvěřitelný čich pro sladké tužby společnosti, když se mánie neuklidnila ani 105 let poté.2. Původ jména je dodnes záhadou. Jedna teorie tvrdí, že název převzala společnost od řeckého výrazu pro horu, tedy „oreo“. Testovací verze totiž prý něco takového připomínala. Jiní naopak věří, že jde o složeninu z písmenek ve slovech „chocolate“ (dvě „o“) a „cream“ („re“). Čokoláda a krém, jak zní překlad těchto slov, ostatně Oreo vystihují jako nic jiného.S hypotézami ještě nekončíme. Francouzský výraz pro „zlato“ je „or“. Podle tohoto odstínu zákazníci rychle našli Oreo v regálu. O skutečném významu si ale můžeme nechat jen zdát. Ostatně ani zaměstnanci firmy Nabisco si nemohou vzpomenout, jak jedno z nejskloňovanějších jmen historie i současnosti vymysleli.+ 13 fotek+ 14 fotek

„Otoč, olízni, omlékuj!“ Některé slogany se do našich myslí doslova vetřou. Někdy díky chytlavému rýmu, jindy podbízivým hudebním doprovodem. Anebo díky zcela novému výrazu. Ačkoliv se „omlékování“ brzy stalo předmětem parodie, i Česko si sušenky Oreo zamilovalo. A co teprve celý svět!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 30. 06. 2017 12:37

Od uvedení sušenek na trh v roce 1912 se prodalo více než 500 miliard sladkých sendvičů. Nebo také tolik, že by 381krát omotaly Zemi kolem rovníku. Kdybychom z Oreo udělali řetěz a vedli ho od Země k Měsíci a zpět, zvládli bychom to se všemi dosud vyrobenými kousky více než pětkrát.

Pořád nerozumíte šílenství kolem dvou oplatek spojených krémem? Otevřete si galerii a odhalte tajemství zbožňované chuti. A mnoho dalších pozoruhodných faktů o nejprodávanějších sušenkách na světě:

Autorka článku: Andrea Vránová

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články