3 zaručené rady našich babiček, jak snadno vyklopit bábovku z formy

24. Srpna 2018
Lucie Trávníčková
Takhle to dopadá, když neumíte vyklopit bábovku z formy
Zdroj Pixabay
Témata: bábovka , pečení , dezert , forma
Kdo by neměl rád bábovku. Ať už tvarohovou, mramorovou nebo kakaovou. Všechny s chutí zakousneme k šálku čaje. O to větší zklamání přichází, když se nám nepodaří vyklopit z formy a zbyde z ní jen nevzhledná hromádka.
Reklama

Naštěstí jsou tu rady našich babiček, které mají pečení tohoto oblíbeného sladkého pečiva za ta léta v ruce a tohle se jim už nemůže stát.

Formu vymažte ztuženým tukem

Před nalitím těsta je potřeba formu dobře vymazat polorozpuštěným tukem. Dříve se doporučovalo máslo, ale to se dnes snadno přepaluje. Vhodnější je použít ztužený tuk. Formu vymazáváme nejlépe prsty, aby se tuk dobře dostal do všech záhybů. Potom necháme chvíli tuk ztuhnout a vysypeme hrubou moukou. Když je bábovka hotová, vyndáme ji z trouby, navrch položíme mělký talíř a formu i s talířem oběma rukama převrátíme. Pokud jste vše udělali správně, měla by se sama vyklopit.

Věda odhalila, proč nám pečení a vaření dělá tak dobře

Pomůže mokrá utěrka

Pokud vám bábovka nejde vyklopit, nechte ji stát v talíři a na formu položte utěrku namočenou ve studené vodě. Za chvíli zkusíme, jestli se bábovka odlepila a v případě potřeby mokrou utěrku znovu přiložíme.

Parní lázeň je sázka na jistotu

Kdybyste byli už úplně v koncích, vsaďte na vodní lázeň. Dejte na sporák menší hrnec s vodou a přiveďte ji k varu. Pak do něj bábovku ve formě postavte. Po chvilce se bábovka určitě vyklopí.

Pokud vyzkoušíte všechny tři triky, můžete si být jisti, že nad bábovkou zvítězíte a stane se oblíbenou součástí vašeho seznamu moučníků.

Diskuze

Reklama