Reklama

37 excelentních zdrojů bílkovin, které nejsou maso

5. Ledna 2017
Redakce Lifee.cz
Hmm, kdo by nechtěl doplňovat bílkoviny arašídovým máslem?
Zdroj Health.com
Bez bílkovin by naše tělo nemohlo řádně fungovat. Což mnoho z nás už zřejmě zažilo – tělo nám nedostatek proteinů dává najevo lámáním nehtů a vlasů, bolestí pohybového aparátu, ochablými svaly i častým stonáním. Doplnit zásoby ale můžete už dnes. A je fuk, zda jste na maso nebo ne. Proteiny se totiž nachází v takové škále potravin, že si nebudete moct vybrat. Přinášíme 37 zdrojů bílkovin, které ocení i vegetariáni.
Reklama

A. Zrní

Quinoa.
Sheknows.com

1. Špalda – 10,67 g v 1 hrnku (povařená)

2. Milička habešská – 9,75 g v 1 hrnku (povařená)

3. Laskavec – 9,35 g v 1 hrnku (povařený)

4. Quinoa – 8,14 g v 1 hrnku (povařená)

5. Italská špalda (farro) – 7 g v ¼ hrnku (tepelně neupravená)

6. Pohanka – 5,77 g v 1 hrnku soba nudlí (vařených)

7. Ječmen – loupaný: 5,74 g v ¼ hrnku (tepelně neupravený), perlivý: 3,55 v 1 hrnku (povařený)

8. Bulgur – 5,61 g v 1 hrnku (vařený)

B. Mléčné produkty

Cottage sýr.
Healthline.com

9. Cottage sýr – 11,81 g v 115 ml v sýru s 2 procenty mléčného tuku

10. Řecký jogurt – 9,95 g ve 100 ml bílého, nízkotučného jogurtu

11. Vejce – 6,26 g v 1 vejci natvrdo

C. Semínka

Konopná semínka.
Well-beingsecrets.com

12. Dýňová – 8,8 g v ¼ hrnku (opražená, nesolená)

13. Slunečnicová – 6,19 g v ¼ hrnku (nasucho opražená, nesolená)

14. Chia – 4,69 g ve 28 g

15. Konopná – 3,16 g v 1 lžíci (loupaná)

D. Zelenina a ovoce

Kvajáva.
Mundo.cz

16. Vigna čínská (fazole) – 5,23 g v 1 hrnku (vařená)

17. Hrášek – 4,29 g v ½ hrnku (vařený)

18. Kvajáva – 4,21 g v 1 hrnku

19. Špenát – 4 g v ¾ hrnku (vařený)

20. Růžičková kapusta – 3,98 g v 1 hrnku (vařená)

21. Houby portobello – 3,97 g v 1 hrnku (grilované a oloupané)

22. Artyčoky – 3,47 g v 1 středním artyčoku (vařeném)

23. Kapusta – 2,47 g v 1 hrnku (vařená)

24. Sluncem sušená rajčata – 1,9 g v ¼ hrnku

E. Ořechy

Kešu máslo.
Fitfoodiefinds.com

25. Arašídy – 9,42 g v ¼ hrnku

26. Arašídové máslo – 7,11 g ve 2 lžících (jemné bez soli)

27. Mandle – 7,23 g v ¼ hrnku (nasucho opražené, nesolené)

28. Mandlové máslo – 6,71 g ve 2 lžících (nesolené)

29. Pistácie – 5,72 g ve 28 g ořechů (asi 49 ks)

30. Kešu oříšky – 5,17 g ve 28 g ořechů

31. Kešu máslo – 5,62 g ve 2 lžících (nesolené)

A ty největší bílkovinné bomby? Pokračujte v galerii a dozvíte se, které potraviny jsou přímo „nabušené“ proteiny:

Zdroj: The Huffington Post

Diskuze

Reklama