5 druhů lehkých pomazánek, které v tropických dnech rodina ocení víc než svíčkovou

Losová pomazánka patří mezi delikatesy
Zdroj: Pixabay
Losová pomazánka patří mezi delikatesyJednohubky jsou ideální letní večeří i dobrotou na oslavuTřená niva se na pomazánky skvěle hodíSardinky jsou ideální rybou na rybičkovou pomazánku+ 1 fotka+ 2 fotky

V létě mnoho z nás nemá chuť na teplá, hutná a těžká jídla, která nám seberou energii na celý den a ještě se při jejich konzumaci vzhledem k vydatné sluneční podpoře pěkně zapotíme. Vyzkoušejte tedy pár tipů na zdravou, lehkou a hlavně studenou večeři.

Redaktor
Redaktor 23. 08. 2018 08:44

Ať už budete chtít překvapit rodinu jednohubkami, toasty nebo chlebíčky, nemůžete šlápnout vedle. Tyto pomazánky můžete použít jak na klasický chleba, tak i jako kanapky na rodinnou oslavu nebo věčírek.

Pomazánka z krabích tyčinek

Suroviny: 

100 g majonézy

8 krabích tyčinek

75 g kompotovaného ananasu

1 citron 

sůl

bílý pepř

petrželka na ozdobení

Postup:

Kompotované ovoce necháme okapat a potom je nakrájíme na malé kousky. Krabí tyčinky nasekáme nadrobno. Nakonec smícháme ovoce a tyčinky s majonézou. Směs dochutíme citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Ozdobíme petrželkou.

Pomazánka z třené nivy

Suroviny: 

120 g nivy

2 lžíce smetany

4 lžíce rostlinného pomazánkového másla

2 lžíce majonézy

2 lžičky tymiánu

1 šalotka

sůl

mletý bílý pepř

8 středních rajčat

vlašské ořechy

petrželka

Postup:

Nivu nastrouháme najemno, přidáme smetanu, pomazánkové máslo, majonézu, jemně nakrájenou šalotku, tymián a vše dobře promícháme. Omytá rajčata z jedné čtvrtiny odkrojíme a lžičkou vydlabeme měkkou dužinu.
 Pomazánku dáme do cukrářského sáčku a nastříkáme ji do rajčat. Na povrchu ozdobíme pomazánku jádrem z vlašského ořechu a petrželkou.

Křenová pomazánka

Suroviny: 

2 vejce

300 g lučiny

3 lžíce majonézy

1 jablko

4 lžíce najemno nastrouhaného křenu

1 lžíce dijonské hořčice

sůl

mletý bílý pepř

1 celozrnná bageta

lístky petrželky na ozdobení

Postup:

Vejce vaříme 8-10 minut natvrdo, prudce je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. V míse rozmícháme lučinu s majonézou. Jablko oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřinec. Jednu půlku jablka nakrájíme na měsíčky a odložíme na ozdobení, druhou půlku oloupeme a nastrouháme do mísy k lučině. Vmícháme nakrájená vejce, křen a hořčici, podle chuti osolíme a opepříme. Je-li pomazánka příliš hustá, naředíme ji smetanou. Vše dobře promícháme a necháme 10 minut odležet v chladničce. Bagetu nakrájíme na plátky, navrstvíme na ni pomazánku, ozdobíme dílky jablek a petrželkou.

Rybí pomazánka s vojtěškou

Suroviny: 

1 vejce

200 g sardinek ve vlastní šťávě

100 g lučiny

2 jarní cibulky

1/3 červené papriky

1 lžíce hořčice

sůl

mletý černý pepř

2 hrsti výhonků vojtěšky

Postup:

Vejce uvaříme natvrdo (8-10 minut), pak ho zchladíme studenou vodou a necháme zcela vychladnout. Sardinky necháme okapat, dáme je do misky, rozmačkáme vidličkou a smícháme s lučinou. Vejce oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibulky a papriku očistíme. Cibulky nasekáme nadrobno, papriku nakrájíme na malé kostičky. Do misky s rybičkami a lučinou přidáme vejce, cibulku, papriku a hořčici. Vše osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pomazánku natíráme na plátky chleba nebo toasty a před podáváním bohatě posypeme vojtěškou.

Pomazánka z lososa s provensálskými bylinkami 

Suroviny:

130 g másla

150 g uzeného lososa

1-2 snítky kopru

špetka sušených provensálských bylinek

1/2 lžičky medu

1 lžička hořčice

sůl

1 malá bageta

Na ozdobu:

kopr

50 g uzeného lososa

Postup:

Změklé máslo nakrájíme na menší kousky, dáme do misky a utřeme do hladké pěny. Uzeného lososa nakrájíme nadrobno a přidáme do máslové pěny. Kopr nasekáme a vmícháme společně se sušenými bylinkami do pomazánky.

Dochutíme medem a hořčicí a znovu promícháme. Podle chuti osolíme. Z pomazánky uděláme malé kuličky a necháme je v chladničce ztuhnout. Bagetu nakrájíme na plátky silné asi 1 cm a opečeme je nasucho v troubě. Některé tousty potřeme pomazánkou, jiné ozdobíme kuličkami z pomazánky. Můžeme dozdobit koprem nebo kousky lososa.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články