5 ingrediencí, které promění kávu v aromatický orgasmus

káva
Zdroj: Pixabay.com

Kávová kultura v Česku se za poslední desetiletí hodně proměnila. Kavárny s výběrovou kávou rostou jako houby po dešti, Čechům už nejsou cizí pojmy jako french press, robusta nebo ristretto. V šálcích stále častěji najdeme originální obrázek (latté art) a i ten šálek samotný je pozoruhodný – někdy ho totiž nahradí obyčejná zavařovačka. Tím to ale nekončí. Čím si na Západě vylepšují kávu?

Jana Jánská
Jana Jánská 14. 11. 2017 10:43

1. Solí

Ještě nedávno byste si nad kombinací karamelu a soli (známé jako slaný karamel) možná poklepali na čelo. Sladké je sladké, proč ho tedy „vyvažovat“ solí? Kdo ochutnal například zmrzlinu s touto příchutí, jistě názor přehodnotil. A na zcela novou úroveň může sůl povznést i kávu.

Zmírní její hořkost a umocní aroma. Z takové kávy se vám podlomí kolena. A sůl poskytne první pomoc tam, kam věhlas výběrové kávy ještě nedošel.

2. Ledovými kostkami

Ledová káva je letní afrodiziakum – srdce se rozbuší euforií a blaženost atakuje vesmír. Není ale nic horšího než ta, v níž se rozpustí všechen led. A stane se z ní lidově řečeno „břečka“. Žijeme ale v době kávové, a tak zřejmě nepřekvapí, že i tomuto problému lze předejít.

A to velmi jednoduše – namísto vody naplňte tvořítka na led kávou, mlékem nebo smetanou. Výsledkem bude vyvážený mok, který budete chtít vypít do poslední kapky.

3. Kořením

Bez hřebíčku a skořice by nebylo svařené víno ono. A podle některých západních experimentátorů bychom si kořenění měli osvojit i při přípravě kávy.

Hřebíček spíše vynechte, se špetkou skořice, kardamomu nebo muškátového oříšku vás ranní káva nejen postaví na nohy, ale i příjemně naladí. Pro pokročilé se nabízí pomerančová kůra, vanilkový lusk nebo pikantnější citronová kůra.

4. Kokosovým olejem nebo máslem

Zašlo to příliš daleko? Právě naopak – kávová chuť si notuje se spoustou „kolegů“ ze spíže, čímž roste její potenciál. Zaexperimentujte si s kokosovým olejem nebo kvalitním (přepuštěným) máslem. Podle některých odborníků obohatíte kávu živinami, takže vás i částečně zasytí a dodá vám ještě více energie.

5. Domácím sirupem

Je libo trochu tekuté vanilky? Žádný problém – pod tímto odkazem najdete recept nejen na vanilkový sirup, ale třeba i ten s mandlovou či skořicovou příchutí. Z kávy pak vyčarujete extra chutný mok třeba i s rozlepenýma očima.

Extra tip: Nahřátí hrnku

Zkuste rozmíchat kávu ve studené a horké vodě a rychle zjistíte, jak důležité působení tepla na mletou směs je. Vroucí voda uvolní aromata, která se pak skrze páru šíří domem, čímž podporuje útulnou atmosféru.

Nahřejete-li svůj šálek před přípravou kávy, dostanete z ní maximum. Degustační požitek bude pak úplně někde jinde…

Zdroj: Hello Giggles

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články