5 lahodných pomazánek, které probudí motýly v břiše

4. Března 2018
Redakce Lifee.cz
S lososem, čokoládou, špenátem i mrkví. Slané i nasladko. Veganské i vegetariánské. Z těchto pomazánek si vybere opravdu každý.
Zdroj MarthaStewart.com
Famózní snídaně dokáže prozářit den hned na jeho začátku! Rozproudí hormony štěstí a dobije energii na celé dopoledne. A protože by se o ni neměla ochudit ani ranní ptáčata, přichystali jsme pro vás čtyři recepty na bleskurychlé pomazánky, které probudí motýly v břiše hned po probuzení!

Lososová pěna

Lososová pěna.
MarthaStewart.com

Počet porcí: 8

Doba na přípravu: 15 minut

Ingredience:

1 lžička želatiny bez příchuti (ze 7gramového sáčku)

110 g uzeného lososa, hrubě nasekaného

1 a ¼ hrnku smetany

1 až 2 lžíce šťávy z citronu

Hrubozrnná sůl

Čerstvý kopr

Keksy nebo plátky bagety

Postup:

1. Smíchejte 3 lžíce studené vody s želatinou a nechte směs odpočívat 5 minut. Poté ji pomalu zahřejte a míchejte, dokud se želatina nerozpustí.

2. V míse kuchyňského robotu spojte uzeného lososa, smetanu a citronovou šťávu. Vše rozmixujte dohladka. Osolte a za stálého chodu mixéru pomalu přidávejte želatinu. Ušlehejte směs dohladka.

3. Pěnu vlijte do 225gramových mističek. Aniž byste se dotkli povrchu, překryjte nádoby potravinovou fólií a nechte pěnu asi dvě hodiny nebo přes noc vychladit. Ztuhlou pěnu ozdobte koprem a servírujte ji s bagetou nebo keksy.

***

Nízkotučná veganská pomazánka s mrkví

Nízkotučná veganská pomazánka s mrkví.
SimpleVeganBlog.com

Počet porcí:

Doba na přípravu: 5 minut

Ingredience:

1 mrkev

225 g tvrdého tofu

1 lžička granulovaného česneku

1 lžička sladké papriky

4 lžíce droždí

2 lžíce sójové omáčky nebo tamari

2 lžíce citronové šťávy

2 lžíce pasty tahini (dle libosti)

Postup:

1. Omyjte mrkev, nakrájejte ji na kousky a rozmixujte ji pomocí kuchyňského robotu nebo mixéru typu blender. Přidejte tofu a šlehejte obě ingredience do krémovité konzistence.

2. Přidejte zbývající přísady a do třetice vše rozmixujte. Pokud je pomazánka příliš hustá, nařeďte ji vodou. Před servírováním ji vychlaďte ve vzduchotěsné nádobě v lednici

***

Lahodný dip se špenátem a artyčoky

Lahodný dip se špenátem a artyčoky.
NatashaKitchen.com

Počet porcí: 8 až 10

Doba na přípravu: 20 minut

Ingredience:

225 g žervé

450 g řeckého jogurtu

2 lžíce másla

1 a ½ hrnku parmazánu

400 g rozčtvrcených artyčoků

110 g pokrájených papriček jalapeños

280 g mraženého špenátu, rozmrazeného a osušeného

2 až 3 stroužky česneku

Postup:

1. Ve středně velkém hrnci na středním plameni rozpusťte žervé, řecký jogurt, máslo a parmazán. Nepřestávejte směs míchat. Až začne trochu bublat, vmíchejte artyčoky, jalapeños a špenát. Nakonec přidejte 2 až 3 rozmačkané česneky. Nechte směs probublávat ještě několik minut a je hotovo.

***

A perlička na závěr…

Domácí nutella

Domácí nutella.
DavidLebovitz.com

Počet porcí: 2 hrnky

Doba na přípravu:

Ingredience:

40 g celých mandlí

160 g lískových oříšků

400 g plnotučného mléka

60 g plnotučného mléka v prášku

40 g medu

Špetka soli

170 g hořkosladké čokolády

140 g mléčné čokolády (s alespoň 30 % kakaa)

Postup:

1. Rozprostřete oříšky na pečící papír tak, aby mandle byly oddělené, a opečte je dohněda při 180 °C v troubě. Tu a tam je prohoďte a otočte.

2. Zatímco se ořechy připravují, zahřívejte obě mléka v malém hrnci s medem a solí, dokud se směs nezačne vařit. Poté hrnec odstavte.

3. Rozpusťte na vodní lázni čokoládu. Ořechy mezitím vyndejte z trouby a pomocí kuchyňské špachtle přemístěte lískové oříšky do čisté utěrky. Přehněte ji a ořechy silně masírujte, abyste odstranili přebytečné slupky.

4. V kuchyňském robotu namelte teplé lískové ořechy a mandle co nejvíce najemno. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a pokračujte v mixování.

5. Až bude směs hladká, přilijte zahřáté mléko a vše dokonale promixujte. Pomazánku rozdělte do dvou sklenic a vychlaďte. V lednici vydrží jeden týden.

Diskuze

Reklama