5 receptů na nejlepší domácí limonády. Zkuste jahodovou, okurkovou nebo bezovou

5 receptů na nejlepší domácí limonády. Zkuste jahodovou, okurkovou nebo bezovou
Zdroj: Pixabay.com

I když dietologové říkají, že nejlepší na pití je čistá voda, určitě stojí za to vyzkoušet i domácí limonády z ovoce nebo zeleniny. Kromě toho, že vás osvěží, jsou chutné, dodají vám i zdraví prospěšné látky a hodí se třeba i jako pohoštění v příjemně slunečném odpoledni na terase či zahradě.

Jana Jánská
Jana Jánská 21. 05. 2020 11:30

Ovoce či zelenina v mističce vám nic moc neříká? Nemá pro vás tu správně přitažlivou šťávu? Není nic jednoduššího, než z něj vyrobit pořádně vychytanou letní limonádu. Stačí vyzkoušet některý z následujících receptů:

Jahodová limonáda

Budete potřebovat: 1 balení čerstvých jahod, 2 limetky nebo limetkový sirup, cukr, mátu, led, perlivou nebo přírodní vodu na dolití

Postup: Jahody rozmačkáme vidličkou v mističce, posypeme cukrem a přidáme šťávu z limetky. Zalijeme vodou nebo minerálkou a přidáme mátu nebo mátový sirup. Dáme na půl hodiny vychladit do lednice a servírujeme. Aby vydržela limonáda déle chladná, můžeme přidat i led.

Melounové Mojito

Budete potřebovat: ½ melounu bez pecek, 1 limetku, 10 lístků máty, 3 lžičky třtinového cukru, perlivou vodu na dolití

Postup: Do mixéru vsypeme na kostky nakrájený meloun a rozmixujeme. Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr, rozmačkáme a přidáme rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice nasypeme drcený led a dolijeme sodou. Sklenici ozdobíme plátkem melounu a doplníme snítkou máty. Pro dospělé můžeme limonádu vylepšit bílým rumem.

Okurková limonáda

Budete potřebovat: 1 l perlivé nebo přírodní vody, 1 salátovou okurku, 1 citron, třtinový cukr, mátu

Postup: Okurku oloupeme, nakrájíme na větší kusy a rozmixujeme. Do jedné čtvrtiny naplníme sklenici okurkovým pyré, přidáme citronovou šťávu, třtinový cukr a 3 lístky máty, které před tím promneme v ruce, aby uvolnily aroma. Zalijeme ledově vychlazenou sodovkou nebo ještě přidáme led.

Bezová limonáda

Budete potřebovat: 8 až 10 lžic sirupu z květu černého bezu, 2 lžíce agávového sirupu, 1 l vody nebo sodovky, čerstvé listy meduňky,

šťáva z citronu, led

Postup: Všechny ingredience smícháme ve džbánku a přidáme k nim kostky ledu. Na ozdobu použijeme kolečko citronu a lístky čerstvé meduňky.

Mátová limonáda

Budete potřebovat: 10 ks citronu (citronová šťáva), 4 hrsti čerstvé máty peprné, 4 lžíce třtinového cukru, 1 l vody, led

Postup: Nejdříve si vymačkáme citrony. Výslednou citronovou šťávu, smícháme s cukrem a rozdrtíme s lístky máty. Až vznikne vznikne poněkud nevzhledná zelená pěna, zalijeme ji studenou vodou a přidáme led. Mátovou limonádu ozdobíme kolečkem citronu a mátou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články