5 tajemství přípravy ledové kávy, ze které tolik šílíme

Na mléčné textuře záleží. Leckdy stačí jediný pohled na sklenici a chutě se vzbouří.
Zdroj: Simplemost.com

Ledový kofein? V létě vražedná kombinace. A když se k němu přidá omamná vůně kávy, vůle se dává na ústup. Naučte se připravovat ledovou kávu tak, že z ní budete šílet. Tady je 5 profi tipů.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 17. 08. 2016 11:56

1. Vychlaďte ji správným způsobem

Mashable.com

Přelít kostky ledu horkou kávou nestačí. Nápoj sice zchladne, ale nezíská tu správnou chuť, pro kterou bychom v letních měsících zabíjeli. Jak na to? Zkuste jednu z těchto tří metod:

Pomalé chlazení: Tato metoda není vhodná pro chvíle, kdy rozpálené hrdlo potřebuje okamžitě zchladit – káva stydne alespoň 12 hodin. Ovšem pochutnáte si na neuvěřitelně jemném, nasládlém moku.

Smíchejte kávu a vodu, aby zrnko nezůstalo suché. Nádobu překryjte tenkou látkou a nechte směs chladit při pokojové teplotě 12 až 20 hodin. Tato metoda zabraňuje uvolňování olejů do kávy, a tedy zkysnutí. Pomalu chlazená káva chutná nejlépe se šlehačkou a cukrem.

Japonský styl: Podle některých expertů na kávu neuvolňuje tento nápoj mocná aromata, pokud se zrnka smíchají se studenou vodou. Příznivci japonské přípravy kávy horlivě přikyvují. Proto přelijí přes kostky ledu horkou směs. Používají dvojitou dávku kávy. Výsledkem je čistá, živá chuť, kterou si nejvíc užijete bez dalších přísad.

Koktejlový šejkr: Záchrana pro ty, co jsou neustále ve spěchu. Vlijte horkou nebo studenou kávu do šejkrové nádoby, přidejte pár kostek ledu a silně protřepejte. Ledové kostky se začnou pomalu rozpouštět, ale nezředí kávu příliš.

2. Přidejte kávový led

Mashable.com

Pokud led v kávě roztaje úplně, zbyde nevýrazná břečka. Abyste kávu nezředili moc, zamrazte namísto vody kávu. Nebo mléko, smetanu, ba dokonce čokoládu. Poznáte ten rozdíl.

3. Vylepšete šlehačku

Mashable.com

Ledová káva je těžká sama o sobě. Vyměňte proto klasickou šlehačku za veganskou. Namočte půl hrnku kešu oříšků do vody, nádobu překryjte a nechte stát přes noc. Druhý den oříšky osušte, přemístěte je do mixéru typu blender, přidejte 1,5 hrnku vody a sůl a rozmixujte vše dohladka.

Překryjte síto tenkou látkou, vlijte směs a vytlačte všechny tekutiny do nádoby. Pevné částečky vyhoďte. Vraťte kešu mléko do mixéru, přidejte 2 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce plnotučného kokosového mléka, lžíci medu a rozmixujte. Hotovo!

4. Vychytejte mléčnou strukturu

Mashable.com

Perfektní mléčná struktura dokáže s chuťovými pohárky divy – mnohdy stačí jediný pohled na sklenici. Vychytat ji naštěstí není složité. Finta je v přidání lžíce kokosového oleje nebo přepuštěného másla do vychlazené kávy. Vhoďte kostky ledu a mlsejte.

5. Vmíchejte bublinky

Sprudge.com

Luxusní kavárny už přišly na to, že bublinky bohatou chuť kávy prozařují. Což takhle zkusit espresso střik nebo kávový tonic? Naplňte sklenici zpola sodovkou nebo tonikem a přidejte silnou, pomalu chlazenou kávu spolu s pomerančovou kůrou. Výsledek je ohromující – zářivá káva s vůní citrusu a bublinkami, co polechtají na jazyku. Už nic jiného, prosím!

Zdroj: Thrive Market

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články