5 věcí, které byste zásadně neměli dělat po jídle

5 věcí, které byste zásadně neměli dělat po jídle
Zdroj: Unsplash.com

Svalit se po obědě do měkkého křesla a dát si klídek, to je pro řadu z nás nepopsatelná slast. Pro žaludek ale už tolik ne! Spánek není jediným nepřítelem trávení. Je jich rovnou pět!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 10. 01. 2020 10:01

1. Kouření

Podle vědců je vykouřit jednu cigaretu po jídle jako deset najednou. Nikotin na sebe váže kyslík, díky čemuž se lépe vstřebá. Zároveň v těle probíhají trávicí procesy. Odborníci tak varují před zvýšeným rizikem rakoviny střev a plic. Těžko se cigaretě po jídle odolává? Počkejte alespoň dvacet minut.

2. Pití

Nápoje ředí žaludeční kyseliny. Co to znamená? „Pokud budete pít vodu, ve skutečnosti tím začnete ředit trávicí šťávy, jejichž cílem je jídlo rozložit,“ vysvětlila deníku The Times of India makrobiotička Shonali Sabherwal.

3. Spánek

Padnout po jídle do měkkého gauče, který je tvarovaný podle záhybů našeho těla, to je slast, co říkáte? Žaludek by si ale dovolil protestovat. Nestihl ještě strávit všechno jídlo, a tak vrací úder v podobě pálení žáhy.

4. Sprchování

Proč právě sprchování? Vysvětlení hledejte v krevním oběhu. Při sprchování se tělo většinou ochlazuje, což dává povel krevnímu systému nahnat rudou tekutinu do kůže. Tam zůstává ještě dlouho po sprchování. Žaludek nad nedostatkem krve úpí, neboť podporuje trávení. A v tom je celé tajemství.

5. Konzumace ovoce

Jeho strávení je pro metabolismus hračka. Ale jen když ho sníme samostatně, na prázdný žaludek. Pokud má tělo spoustu práce s rozkládáním oběda nebo večeře, příliv ovocných šťáv může v žaludku udělat neplechu. Začne uvolňovat toxiny, které mívají za následek tvorbu celulitidy. Proto se ovoce doporučuje jako zdravá svačinka.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články