5 zajímavostí o kávě. Toto jste určitě netušili

Bez kávy si už den představit nedokážeme
Cobetka. Šelmička, která ,,vyrábí" tu nejlepší kávu na světěVůně dobré kávy je jedinečnáStala se součástí našeho životaA na světě ji miluje miliony lidí+ 1 fotka+ 2 fotky

Jste velkým milovníkem dobré černé kávy? Myslíte, že o tomto lahodárném nápoji víte úplně vše? Víte například, že je káva ovoce a že piccolo vlastně vůbec neexistuje?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 17. 03. 2018 19:25

Někteří si rána bez kávy nedokáží představit. Káva je populární na celém světě a celý svět ji také miluje. Není to ale jen obyčejná rostlinka. Dá se na ni najít spousta zajímavostí, které umí překvapit.

Nejdražší a nejlepší káva na světě je vlastně trus

Zní to neuvěřitelně, ale je tomu tak. Nejlepší a nejdražší káva na světě se jmenuje Copi Luwak. Jinak se ji také říká cibetková káva. Je to právě proto, že její výroba je opravdu jedinečná. Cibetky jsou malé šelmičky, které jedí kávové bobule, které projdou jejich trávicím traktem a z těla odejdou jako trus. Cibetka je velký labužník a vybírá opravdu jen ty nejlepší kávové boby. Právě trávicí enzymy, které v cibetce na boby působí na boby, dávají kávě jedinečnou a ničím nenapodobitelnou chuť. Tento trus se potom upraží a pije.

Mléko zeslabuje účinky kofeinu

Jste unavení a potřebujete si dát pořádný kofeinový nášup? Rozhodně si do kávy nedávejte mléko. Mléko totiž tělo celkem špatně stravuje (žaludek dospělého neumí tak dobře trávit mléko jako žaludek dítěte, který je na to uzpůsoben). Přidané mléko tedy zpomaluje vstřebávání kofeinu a zatěžuje trávicí systém.

Piccolo neexistuje

Když budete na dovolené v Italii a řeknete číšníkovi, že si dáte piccolo, pravděpodobně nebude ani za mák tušit, co po něm chcete. Piccolo, je totiž výmysl Čechů a nikdy se takto žádná káva neoznačovala. Stejné je to i s Alžírskou kávou. Nikde jinde se nevaří. Jen u nás v Čechách.

Káva je ovoce

Zní to jako dobré sci-fi, na druhou stranu, přemýšleli jste někdy nad tím, co vlastně káva vlastně je zač? Jestli ano, ovoce vás asi nikdy nenapadlo. Káva se vyrábí z rostliny jménem kávovník. Jeho bobule se řadí do stejného druhu, jako třeba rybíz. A rybíz ovocem je.

 Kávu neobjevili lidé, ale kozy

Legenda vypráví, že v 9. století našeho letopočtu první účinky kávy zaznamenali etiopští pastýři na svých kozách, které po sežrání kávových zrn začaly “tančit”. Místní mnich připravil z bobulí odvar a světlo světa spatřil lahodný mok.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články