50 korun na účtě? S těmito 10 jídly se vejdete! A mají pro tělo smysl

Na špagety s kečupem zapomeňte. Pomodoro i curry s rýží vám dají víc.
Zdroj: Benreis/Danielle Tsi/Commons.wikimedia.org

Špagety s kečupem? Také možnost. V tomto článku je ale nenajdete. I když máte v peněžence průvan, neznamená to, že musíte jíst „blafy“. Naši čtenáři nám poslali recepty na 10 jídel, která zasytí, dodají tělu živiny a zvládne je i totální neumětel!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 19. 07. 2017 11:42

1. Vegetariánské/veganské curry (Petra Špačková)

H. Michael Karshis/Cs.wikipedia.org

Ingredience:

Brambory + mrkev + trocha cizrny z plechovky (lze i hrášek, květák, rajčata) + rýže + cibule + česnek + zázvor + curry pasta nebo koření s bylinkami (římský kmín, chilli, skořice, koriandr, koření masala – libovolné)

Postup:

Česnek se zázvorem, kořením a bylinkami orestujeme na oleji společně s nakrájenou cibulí. To je základ curry. Můžete místo něj koupit i curry pastu a smíchat ji s trochou pokrájeného česneku, zázvoru a cibule.

Přidáme nakrájenou mrkev, brambory, cizrnu nebo jinou zeleninu a po chvilce podlijeme vodou. Vaříme na mírném plameni, dokud zelenina nezměkne. Mezitím si uvaříme trochu rýže. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme. Můžeme dozdobit čerstvým koriandrem.

***

2. Špenátový krém (Kateřina Havlíková)

FonthipWard/Pixabay.com

Ingredience:

Čerstvý špenát + cibule + smetana ke šlehání + hladká mouka + česnek + sůl + pepř + krutony

Postup:

Orestujeme cibuli a oprášíme moukou. Opékáme zhruba minutu. Přidáme vývar a metličkou rozmícháme. Nakonec do hrnce vložíme špenát s utřeným česnekem a vaříme asi čtvrt hodiny. Dochutíme a zjemníme smetanou. Servírujeme s krutony.

***

3. Sýrové risotto (Petra Špačková)

Luca Nebuloni/Commons.wikimedia.org

Ingredience:

Cibule + rýže (ideálně Arborio) + trocha bílého vína + máslo (na restování) + vývar nebo bujón + trocha parmazánu

Postup:

Na másle restujeme nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme neuvařenou rýži, kterou zlehka orestujeme. Podlijeme trochou bílého vína (lze i bez něj, ale s ním chutná lépe) a necháme ho odpařit. Přilijeme vývar a vaříme rýži do změknutí. Nakonec vmícháme parmazán a lžíci másla, vypneme plotnu a necháme dojít.

***

4. Špagety pomodoro (Adam Vrána)

Benreis/Commons.wikimedia.org

Ingredience

Špagety + rajčata + plátek másla + stroužek česneku + kapka olivového oleje + sůl + bazalka + parmazán

Postup:

Na olivovém oleji orestujeme rajčata. Osolíme, opepříme. Zalijeme vodou, ve které se vaří těstoviny (musí být dobře osolena). Jakmile začnou rajčata měknout, rozmačkáme je v pánvi šťouchadlem na brambory. Snížíme plamen na polovinu a lehce osolíme.

Těstoviny scedíme, lehce osolíme, pokapeme olivovým olejem a promícháme vidličkou. Do pánve s rajčaty přidáme rozmáčknutý česnek, tenký plátek másla pro zjemnění a špetku soli. Omáčku odstavíme a vmícháme nasekanou bazalku. Přidáme špagety, zasypeme troškou strouhaného parmazánu a pečlivě promícháme tak, aby omáčka dokonale obalila špagety. Servírujeme s trochou parmazánu a nasekanou bazalkou.

***

5. Zapečený lilek (Petra Špačková)

Pexels.com

Ingredience:

Lilek + česnek + trocha olivového oleje + mozzarella (libovolné) + pečené brambory s jogurtem a česnekem (libovolné)

Postup:

Lilek rozpůlíme, na několika místech nařízneme a vycpeme plátky česneku. Pokapeme olivovým olejem a pečeme na nižší teplotu zhruba 40 minut. Chvíli před vypnutím trouby můžeme poklást plátky mozzarelly. Servírujeme s bramborami nebo jen tak.

***

6. Vaječná omeleta s bramborem (Adam Vrána)

nemoelguedes/Pixabay

Ingredience:

3 vejce + tvrdý sýr (parmazán nebo čedar) + listový špenát + bylinky (provensálské koření, sušený tymián, sušená bazalka…) + česnek + kapka olivového oleje + plátek másla + sůl + pepř

Postup:

Zbytek vařených brambor smícháme ve velké míse s trochou olivového oleje. Osolíme, opepříme, přidáme bylinky a utřený stroužek česneku. Pečlivě smícháme a přemístíme na nažhavený plech s alobalem. Pečeme zhruba 10 minut.

Mezitím si rozehřejeme pánvičku (ne na maximum) s olivovým olejem a vlijeme tři dobře rozkvedlaná vajíčka. Jakmile se na povrchu omelety začnou objevovat bubliny, přidáme listový špenát a sýr. Omeletu pečeme dalších dvacet vteřin, odstavíme a opatrně ji srolujeme pomocí vařečky. Podáváme s pečenými bramborami.

***

7. Domácí hummus (Petra Špačková)

Ajale/Pixabay

Ingredience:

cizrna + římský kmín + česnek + citron + olivový olej + sůl + chléb (mrkev nebo řapíkatý celer)

Postup:

Všechny ingredience rozmixujeme dohromady a podáváme s chlebem, nakrájenou mrkví nebo řapíkatým celerem.

***

8. Luštěninový guláš (Andrea Vránová)

Ela Haney/Pixabay.com

Ingredience:

Plechovka fazolí v rajčatové omáčce + půlka pálivé klobásy + cibule + česnek + rajčatový protlak + paprika nebo dvě + trocha oleje + sůl + pepř

Postup:

Na oleji orestujeme cibuli na kostičky, česnek a klobásu nakrájenou na kolečka. Do hrnce vhodíme papriku naporcovanou na kousky a orestujeme. Přidáme rajčatový protlak, osolíme, opepříme. Pokud se nám směs začne připalovat, podlijeme trochou rajčatové omáčky z plechovky s fazolemi. Vyklopíme do hrnce fazole a guláš chvíli vaříme na mírném ohni. Ochutnáme ho a podle potřeby přidáme sůl, pepř nebo chilli. Servírujeme s pečivem nebo jen tak.

***

9. Polévka z pečených rajčat (Petra Špačková)

tortic84/Pixabay.com

Ingredience:

Rajčata + olej + provensálské bylinky + zeleninový vývar nebo bujón + balzamikový ocet

Postup:

Rajčata pokapaná olejem a posypaná bylinkami upečeme v troubě. Rozmixujeme je se zeleninovým vývarem, dochutíme balsamikem a máme hotovo!

***

10. Dýňové noky (Petra Špačková)

Luigi Anzivino/Commons.wikimedia.org

Hrnek dýňového pyré + brambory + mouka + žloutek + parmazán

Postup:

Uvaříme brambory a spojíme je s dýňovým pyré, moukou a žloutkem. Z těsta vyválíme silnějšího hada a nakrájíme ho na širší kolečka. Vaříme je v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Servírujeme s trochou másla i bylinek, pokud máme.

Autorka článku: Andrea Vránová

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články