6 hygienických pravidel, která by měla při zavařování dodržovat každá hospodyňka

Domácí marmelády si užijete teprve v tuhých zimách
Zdroj: Pixabay.com
Čerstvé pečivo s domácí marmeládou je skvělou snídaníDomácí marmelády si užijete teprve v tuhých zimáchZavařovat lze tolik druhů ovoce, stačí si jen vybratŠvestky právě dozrávají, vrhněte se na marmelády+ 1 fotka+ 2 fotky

Domácí džemy a marmelády jsou opět v kurzu. Kdy navíc začít se zavařováním než v létě, kdy všechno dozrává plnými hrstmi. Aby však byly vaše výrobky kvalitní, musíte dodržovat jisté hygienické zásady.

Redaktor
Redaktor 20. 08. 2018 17:21

1.  Na zavařování si vybírejte jen kvalitní plody, které nejsou nikde nahnilé nebo plesnivé, i malý kousek dokáže zkazit celou zavařeninu.

2. Hygieny není nikdy dost, proto sterilizujte sklenice i víčka. Víčka nechte deset minut vařit, pak je vyjměte, nechte vyschnout a do každého kápněte kapku nějakého tvrdého alkoholu.

3. Sklenice umyjte v jarové vodě, opláchněte, ale neutírejte a vložte je do trouby zahřáté na 110 °C a nechte je v troubě až do doby, kdy je budete plnit.

4. Sklenice musí být horké stejně jako džem, který do nich ukládáte. Mějte na paměti, že čisté musí zůstat především hrdlo sklenice. Při potřísnění ho otřete čistým ubrouskem namočeným v alkoholu pro sterilizaci.

5. Pokud zavařujete jen pár sklenic, vystačíte si s otočením sklenice, při větším množství však teplota džemu v hrnci klesá, musíte tak stále přilévat vařicí.

6. Dále si životnost marmelád můžete pojistit sterilací – větší hrnec vyložte utěrkou, dejte vařit vodu a pak vložte sklenice, měly by být ponořené asi z jedné třetiny. Sterilujte nejméně dvacet minut za teploty 80 °C, při větší sklenici déle.

Při dodržování těchto zásad by vaše džemy a marmelády měly být naprosto dokonale zpracované a připravené vám dělat radost na stole celou zimu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články