8 potravin, které opravdu nepatří do ledničky, a přitom je tam máte!

lednice, potraviny
Zdroj: Pixabay
Bylinky do lednice nepatří, lapají tam totiž pachy ostatních potravin.Jaké potraviny do lednice nepatří?Čokoláda také není uzpůsobena pro chlad.Skladovat brambory v ledničce je přímo nebezpečné.+ 1 fotka+ 2 fotky

Je jasné, že chcete, aby vaše potraviny byly čerstvé, voňavé a déle vydržely, proto je většina z vás dává v dobré míře do lednice. Ne každé potravině však chlad prospívá, některým dokonce vysloveně škodí.

Jana Jánská
Jana Jánská 13. 08. 2018 05:51

Pojďme se tedy podívat na to, které potraviny se v lednici kazí, tudíž do ní nepatří, a jak si tedy máme s jejich skladováním poradit.

Brambory

Brambory jsou potravina, u které je skladování mimo ledničku nejen vhodné, ale přímo nutné. Pokud dáte brambory do ledničky, začne se v nich vlivem chladu měnit škrob na cukr, což se výrazně odrazí na chuti. Další tepelné úpravy brambor skladovaných při nižších teplotách mohou vést k nadměrné tvorbě zdraví škodlivého akrylamidu. Měly by se uchovávat na suchém, chladném a tmavém místě.

Bylinky

Čerstvé bylinky mají tendenci lapat okolní pachy, proto byste je neměli dávat do ledničky. V chladu navíc rychleji schnou a ztrácejí chuť. Pokud už je tam dáte, tak určitě do uzavíratelné krabičky.

Banány

Protože banány pocházejí z tropů, neumí se dobře vypořádat s chladnou teplotou, která zpomaluje jejich proces zrání. Pokud si tedy koupíte nedozrálé banány, raději je nechte v míse na stole, kde vám samy dozrají.

Rajčata

Chlad narušuje proces zrání a mění strukturu rajčat, která jsou ve výsledku moučnatá a bez chuti. Nechte je také raději v míse na stole nebo v papírové krabici na světle, kde vám rychle dozrají.

Olej

Rostlinné oleje včetně olivového v chladu mění konzistenci, houstnou až tuhnou a často bývají zakalené. Skladujte je mimo ledničku na tmavém místě, ideálně třeba ve špajzu.

Čokoláda

Čokoláda má tendenci přejímat pachy ostatních věcí v ledničce. Pokud ji dobře neuzavřete, může se její chuť výrazně změnit. Ani vlhkost a chlad čokoládě nesvědčí, obsažený cukr může na povrchu vytvořit nehezký povlak.

Med

V chladu med rychle mění strukturu a krystalizuje, což znesnadňuje další použití a ztěžuje roztírání. Aby med zůstal co nejdéle tekutý, uchovávejte ho v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Bát se nemusíte, med se nekazí.

Chléb

Chléb do ledničky nepatří, protože v ní velmi rychle vyschne a ztvrdne. Uchovávejte ho zabalený v utěrce v chlebníku, kde bez problémů vydrží několik dní. Vyhněte se igelitovému sáčku, který podporuje vznik plísní.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články