Tato přírodní ingredience promění každé jídlo v magicky fialové

14. Listopadu 2016
S bramborami ube se každý pokrm pěkně vybarví.
Zdroj Media3mic.com/Bakehappy.net/Pinterest.com
Barvení pokrmů přírodními ingrediencemi je trendem – vzpomeňme třeba na zelený matcha palačinkový dort (viz níže) nebo cokoliv rudého, co má na svědomí červená řepa. S touto fialovou bramborou se barevná paleta jídel rozroste o další přitažlivý odstín.

Tento zelený palačinkový dort rozsvítí každé ráno. Upečte si ho ještě dnes!

Jde o tzv. ube, tedy fialové sladké brambory. Někdy je najdete i pod českým názvem „smldinec křídlatý“, v Čechách, potažmo v Evropě, je ale seženete obtížně. Svou popularitu si totiž vydobyly na druhém konci světa – na Filipínách.

To díky svítivě fialové barvě, kterou má brambora pod popelavou slupkou. Filipíncům netrvalo dlouho, aby pochopili, že tento půvabný odstín může oblíbeným pokrmům dodat překvapivý vzhled.

Hlízy ube.
RYANJLANE/Huffingtonpost.com

Na souostroví tak letí fialové těstoviny, koláče a především zmrzliny. Namísto celých hlíz však Filipínci raději používají jejich extrakt nebo džem – není snadné je zpracovat. Na trhu je seženete ale i v prášku a vše koupíte online.

A jak brambory ube chutnají? Sladce, jako batáty. Podle serveru The Huffington Post mají některé z nich téměř květinovou vůni.

Není divu, že tyto hlízy Filipínci s oblibou přidávají do dezertů. Zmínka o fialové zmrzlině už tu padla, nemůžeme ale opomenout ani halo halo – zmrzlinu nacucanou kondenzovaným mlékem, na kterou se perfektně hodí právě poleva z ube.

Zmrzlina s extraktem z ube.
Yourcls.com

Populární je ale i ube halaya, fialový džem, který se jí sám o sobě jako dezert nebo se přidává do jiných pokrmů. Dokonalý tandem pak tvoří s kokosem, což je důvod, proč je většina filipínských dezertů spojením ube s macapuno – neuvěřitelně jemnou dužinou z mutovaných kokosů.

Sladké brambory ube na našem trhu seženete obtížně. Zkuste ale štěstí na filipínských nebo asijských trzích. Dobrou zprávou je, že fialové hlízy pomalu expandují do světa, kde s nimi šéfkuchaři začínají experimentovat. Sociální sítě už tak mohly být svědky obrázků fialových donutů, cupcakeů i palačinek.

Zdroj: The Huffington Post

Diskuze

Reklama