Atopický ekzém se na podzim zhoršuje: Co nejíst a čeho se vyvarovat?

26. září 2018 Redakce Lifee.cz
Gesundheit.de
Gesundheit.de

Atopický ekzém je silně svědící vrozené zánětlivé kožní onemocnění, které se vyskytuje téměř u 10 % populace. Podzim je navíc roční období, kdy se nám pokožka často vysušuje, tudíž nás jeho projevy trápí velmi často.

Atopický ekzém bývá dědičně podmíněný a často je spojen s výskytem průduškového astmatu či pylové alergie. Zhoršuje se na jaře a na podzim a ke zlepšení dochází v létě.

U dětí souvisí vznik atopického ekzému velice často s potravinovou alergií. Vliv stravování na stav ekzému je značný i v pozdějším věku. 

Pokud tedy chcete jeho vzniku předejít, nebo alespoň fázi, kdy se na vašem těle neobjevuje, prodloužit co nejvíce, vyvarujte se problémových a dráždivých potravin. Potraviny, které neznáte a zkoušíte poprvé, konzumujte nejprve tepelně upravené. Určité potravinové alergeny se teplem totiž ničí. Také samozřejmě dodržujte vyvážený jídelníček a vyhýbejte se pokrmům neznámého původu a složení.

Lidé trpící atopickým ekzémem by měli pozorně sledovat stav ekzému a dávat ho do souvislosti s konzumovanými potravinami. Ideální je vést si potravinový deník, kde si každý den uvedete, co a kdy jste snědli a jaký je stav ekzému. Budete tak mít přehled, po čem se vám stav kožního onemocnění zhoršil.

Nejproblematičtější potraviny, které byste měli ze svého jídelníčku zcela vyloučit nebo je alespoň radikálně omezit, jsou:

– citrusové plody, kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, rybíz, maliny, jahody, angrešt, ostružiny

– rajčata, kyselé zelí, celer, petržel, paprika, ředkvičky, křen

– sója, fazole, hrách, čočka

– ořechy, hlavně arašídy

– cukr, sladkosti, med, javorový sirup

– bazalka, vanilka, skořice, kari, muškátový oříšek

– vejce, mléko a mléčné výrobky

– ryby a vepřové maso