Avokádo není superpotravinou nadarmo. Brzdí růst rakovinných buněk a chrání nenarozené děti před vrozenými vadami

18. Února 2018
Redakce Lifee.cz
Avokádo vám prospěje desetkrát jinak. Čtěte dál a zjistěte jak!
Zdroj HuffingtonPost.com
Patří k nejzdravějším potravinám na světě. Ne náhodou – avokádo chrání oči před poškozením a nenarozené děti před vrozenými vadami. Kromě toho zmírňuje vedlejší účinky chemoterapie. A jako protizánětlivé činidlo brzdí růst rakovinných buněk. Co dalšího na této šišaté máslovité hrušce je?
Reklama

1. Sráží hladinu špatného LDL cholesterolu

Vysoká hladina cholesterolu je jednou z hlavních příčin onemocnění srdce. A avokádo dokáže úroveň špatného LDL cholesterolu srazit o celých 22 %! To díky kyselině olejové, kterým je toto ovoce doslova nasáklé.

Kromě toho, že se avokádo umí vypořádat s negativními látkami v těle, dokáže podpořit i ty dobré – zvyšuje zdravý typ cholesterolu o 11 %.

2. Je draslíkovým dolem

Banány, nebo avokádo? Co do zásob draslíku jednoznačně to druhé!
Popsugar.com/OdysseyOnline.com

Jak jsme nedávno informovali, banány jsou „žluté lékárny“ a konkrétně bohatý zdroj draslíku. To je životně důležitá živina, která pomáhá snížit krevní tlak a riziko infarktu, mrtvice a selhání ledvin. Tedy nikterak příznivé zdravotní jevy.

Pokud si je toužíte udržet co nejdál od těla, zapomeňte na banány a volte avokádo. To se totiž chlubí o 4 % více draslíku než půlměsícovité ovoce. Zdá se vám to jako malý rozdíl? Přepočtěte si to na kusy – 2,5 avokáda obsahuje stejné množství draslíku jako neuvěřitelných 10 banánů. To už je znát, co myslíte?

3. Rozproudí metabolismus

Studie z roku 2010 ukázala, že Američani přijímají méně než polovinu doporučené denní dávky vlákniny. Mají tak vyšší pravděpodobnost, že se budou potýkat se zácpou, nadváhou, pomalým metabolismem a prudkým vzrůstem cukru v krvi.

Dobře, v Americe nedají dopustit na dobře propečený steak v housce, a tak potraviny s vysokým obsahem vlákniny záměrně přehlížejí. V našem kraji posedlém omáčkami a knedlíky to ale rovněž nebude bůhvíjak slavné.

Abyste zabránili nepříjemným trávicím problémům, zařaďte do svého jídelníčku avokádo. Až čtvrtina vlákniny v něm obsažená je rozpustná, takže pomáhá zvýšit množství dobrých bakterií ve střevě.

Konec nechtěně rozmačkaným avokádům. Vypeckujte je pomocí primitivního triku!

4. Shazuje kila

Při shazování váhy nemůže s avokádem soupeřit žádná jiná potravina.

Jak jsme u zmínili, avokádo se pyšní slušnou zásobou vlákniny. Ta zpomaluje rozklad sacharidů v těle. Máslovitá „hruška“ navíc obsahuje olejovou kyselinu, která aktivuje centra v mozku zodpovědná za pocity sytosti. Nám tak přijde, že jsme najedeni delší dobu. A vyhneme se záchvatům „žravosti“.

5. Pečuje o oči

O antioxidantech tu ještě bude řeč. Proč je jejich dostatečný příjem zásadní pro jeden z našich nejcennějších smyslů?

Avokádo, nadopované antioxidanty, obsahuje lutein a zeaxantin. To jsou látky, které chrání naše oči před poškozením sluncem. Navíc pomáhají snižovat riziko šedého zákalu a makulární degenerace, která je nejčastější příčinou ztráty zraku ve stáří.

6. Uleví při artritidě

Ti, co trpí artritidou, moc dobře vědí, jak bolestivá tato choroba může být. Zánětlivé onemocnění kloubů ale mohou zmírnit polyhydroxylované mastné kyseliny, omega 3 mastné kyseliny a antioxidanty jako vitamin C a E. Najdete je právě v avokádu, které se tak stává neobyčejně protizánětlivým činidlem. 

7. Brojí proti rakovině

Chemoterapie může být účinná, ale její vedlejší účinky zničující. Avokádo je díky antioxidantům pomůže potlačit.
Mashable.com

Studie publikovaná v roce 2007 přinesla překvapivé a značně příjemné závěry – fotochemikálie v avokádu umí sledovat a zpomalovat růst rakovinných buněk. Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti dělají z tohoto ovoce profesionálního „spolupachatele“ v boji proti rakovině úst, kůže a prostaty.

Dobré zprávy neseme i těm, kteří podstupují chemoterapii. Tato procedura odplavuje některé antioxidanty jako glutathion. Nejenže je avokádo umí doplnit, ale chrání i zdravé buňky před poškozením chemoterapií.

8. Ochraňuje ještě nenarozené dítě

Už jsme psali o kyselině listové? Ano, i tuto prospěšnou látku v sobě šišaté ovoce ukrývá. Už jeden hrnek avokáda pokryje 25 % doporučeného denního příjmu kyseliny listové, která chrání ještě nenarozené dítě před vrozenými a srdečními vadami.

9. Dělá strávníka krásnějším

Avokádo obsahuje vitaminy, které rozzáří pleť a vlasy.

Například vitamin C pomáhá zpevnění kůže a blednutí hnědých míst na tváři. Vitamin K zatočí s kruhy pod očima. A vitamin E dohlíží na to, aby i vlasová pokožka byla dobře prokrvená. Vyhladí ji a podpoří růst nových vlasů.

Navíc milovníci avokáda vypadají mladší! Antioxidanty vstupují do hry podruhé, tentokrát v roli žehličky na vrásky. Pokud toužíte mít pleť jako novorozeně, můžete tento účinek avokáda ještě posílit. Vytvořte si z něj pleťovou masku a tu aplikujte přímo na pleť. Voilá, mládí volá!

Nestíháte uvařit? Těchto 8 delikátních chodů se obejde bez rozpálené trouby

10. Pomáhá vstřebávat živiny z jiných potravin

Mnozí z nás dohlížejí na pravidelný přísun vitaminů. Na tom není pochopitelně nic špatného. Jestlipak ale vědí, že řada z nich se nemůže kvalitně vstřebat bez příjmu tuků?

Týká se to zejména vitaminů A, D, E a K. Do zeleninového salátu proto příště nezapomeňte dodat pokrájené lahodné avokádo. Pokrm tak bude nejen zdravější, ale i chutnější.

Diskuze

Reklama