Avokádo tvrdé jako kámen? Díky tomuto triku dozraje za 10 minut!

Avokádo tvrdé jako kámen? Díky tomuto triku dozraje za 10 minut!
Zdroj: Pixabay.com
Přestože si mnoho lidí, že avokádo je zelenina, ve skutečnosti jde o ovoce. Konkrétně pak o plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světle žlutý. Uprostřed avokáda se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm. Nemusíte ji nutně vyhazovat. Zajímavé je zkusit dát ji do substrátu do květináče na vnitřním parapetu. Víte, že téměř vždy naklíčí?Dužina avokáda se velmi snadno roztírá. Je velmi zdravá. Obsahuje jen mizivé množství cukru, zato na ovoce nezvyklé množství tuku (složení mastných kyselin se podobá olivovému oleji).Avokádo je ale i nebezpečné! Naštěstí ne pro lidi. Obsahuje totiž látku persin, která je velmi jedovatá především pro domácí okrasné ptactvo. Andulkám či kanárkům proto avokádo nikdy nedávejte! A pro jistotu ho nenabízejte ani psům či kočkám.+ 6 fotek+ 7 fotek

Avokádo v akci? Který milovník avokádového toastu by se neradoval! Zlevněná avokáda jsou ale zpravidla dvoje – přezrálá a nezralá. Zatímco v prvním případě už s avokádem nic moc nezmůžete, tvrdé avokádo můžete servírovat třeba jen pár minut po nákupu. Díky tomuto jednoduchému triku.

Jana Jánská
Jana Jánská 14. 05. 2020 07:50

Jste připraveni tento malý zázrak, se kterým přišel magazín Insider, odhalit? Tak pojďme na to.

Postup:

1. Tvrdé avokádo zabalíme do alobalu.

2. Umístíme ho na plech a "pečeme" v troubě vyhřáté na 90 °C asi 10 minut.

3. Na čas se ale nespoléháme a raději avokádo průběžně kontrolujeme. Vyndáme z trouby, až bude měkké.

4. Opatrně ho vybalíme z alobalu a servírujeme. A je to!

Tajemství triku

Jak je možné, že avokádo v horku dozrálo? Chemikové by vám to vysvětlili – dozrávající ovoce uvolňuje etylen. Pokud ho utěsníte alobalem, zůstane v jakési kleci, čímž se urychlí proces dozrávání.

Proč zařadit avokádo do jídelníčku

Avokádo se řadí mezi superpotraviny, tedy nejzdravější potraviny na světě. Chlubí se antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, a stává se tak prevencí proti rakovině. Kromě toho snižuje hladinu špatného cholesterolu a díky celé řadě obsažených vitaminů působí příznivě na váš vzhled.

VÍTE, ODKUD SE K NÁM AVOKÁDO DOSTÁVÁ? A ŽE HO PĚSTUJÍ I CELEBRITY? TO VŠE ZJISTÍTE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články