Babské rady na bolest břicha: Uleví jemný kuřecí vývar i popíjení koly

Zbavte se křečí při menstruaci.
Zdroj: Pixabay
Tučné maso a uzeniny rozhodně nejsou pro váš správný životní styl to pravé.Smažené brambůrky jsou doslova jed.Usušte si chilli papričky a můžete je používat po celý rok. Pokud však máte problémy se žlučníkem, pálivá jídla raději vynechte.Luštěniny – zejména fazole, čočka, hrách – by ve vašem jídelníčku neměly chybět. Obsahují vysoké množství bílkovin a vlákniny i další živiny, jako je zinek, železo a hořčík. Jejich konzumace je spojována se snižováním krevního tlaku, koronárních onemocnění srdce, obezity a cukrovky. Nejsou však vhodné pro žlučníkáře.+ 4 fotky+ 5 fotek

Pociťujete často bolest břicha? Máme pro vás babské rady, které vám uleví. Čaj, semínka, cola i jednoduché cviky, to všechno můžete vyzkoušet, když vás bolí břicho. Pokud vás však bolesti provází často nebo se k nim přidá teplota, je čas navštívit lékaře.

Petra Járková
Petra Járková 08. 09. 2019 10:00

Bolest břicha může mít víc důvodů: Žaludek

Pokud máte žaludek jako na vodě, vyzkoušejte heřmánkový, třezalkový nebo meduňkový čaj. Pokud do sebe potřebujete dostat i nějaké živiny, není nad jemný kuřecí vývar se zeleninou nebo bez ní. Vyplatí se mít pár porcí v mrazáku. Někdo nedá dopustit na colu. Ale tu originální, kterou umíchali koncem 19. století nezávisle na sobě dva lékárníci, Caleb Bradham a John Pemberton, pro zákazníky trpící bolestmi žaludku a nechutenstvím.

Bolí vás žlučník?

S bolestí žlučníku vám pomůže půldenní půst. Žlučník vás totiž bolí z toho, že máte přetížené trávení. Místo jídla pijte odvar z heřmánku s kapkou citrónu, mátový čaj, šťávu z červené řepy, jablek nebo rajčat. Skvělý je také čaj z ostropestřce nebo čekanky. Také buďte v teple. Napusťte si teplou vanu nebo si na místo, kde se žlučník nachází, přikládejte nahřáté ručníky.

Samozřejmě si také odpusťte tuky, uzeniny, smažené, pálivé, mák, ořechy, luštěniny a vše ostatní, co dráždí žaludek. Pokud na bolest žlučníku trpíte často, omezte i konzumaci zelí, kapusty, kyselých okurek, cibule, zelené papriky, česneku nebo třešní. Ani káva nedělá vašemu žlučníku dobře. Nahraďte ji raději slabým černým čajem.

Pálí vás žáha?

Neexistuje snad nikdo, kdo by nezažil pálení žáhy. To vzniká překyselením žaludku, které odbourá jedlá soda, oloupané jablko nebo heřmánek. Někdo zase nedá dopustit na mléko nebo extrakt z aloe vera. Velmi účinný je i med, který zklidňuje bolest a vytváří obal kolem sliznice jícnu, čímž zamezuje působení kyseliny a urychluje regeneraci sliznice. Pokud chcete pálení žáhy předcházet, vyzkoušejte sladkovodní řasu chlorellu, kterou pořídíte v tabletách.

Pociťujete nadýmání

Pokud vás trápí nadýmání, naučte se cvičit apanásanu. Položte se na záda. S nádechem nejdříve pokrčte jednu nohu (začněte od levé), obejměte koleno a s výdechem zvedněte hlavu proti kolenu. Hluboce se v pozici nadechněte a s výdechem vraťte na zem. Je fajn, když nohu a paže vrátíte zpátky rychle, aby došlo ke správnému vyprázdnění plynů. Opakujte aspoň pětkrát na každou stranu. Mezi opakováním na pravou a levou stranu chvíli zůstaňte v pozici mrtvoly, tzv. šavásaně, a pozorujte souměrnost pocitů mezi oběma stranami těla. Přitahováním levé nohy dochází ke stlačení sestupného tračníku, přitahováním pravé nohy vytváříte tlak na vzestupný tračník. Tímto cvikem zároveň povzbuzujete a oživujete břišní orgány.

Trápí vás zácpa?

Na zácpu platí semínka. Na dvě hodiny namočte dvě lžičky lněného nebo jitrocelového semínka do horké (ne vroucí) vody a vypijte lektvar před spaním. Buďte si jisti, že ráno na toaletu určitě zavítáte.

JAKÝCH POTRAVIN BYSTE SE MĚLI VYVAROVAT SE DOZVÍTE Z NAŠÍ GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články