Bojovníci s rakovinou: Jaké potraviny vám udělají dobře?

Chcete zatočit s rakovinou?
Zdroj: Pixabay
Zelený čaj podporuje imunotuOmega 3 mastné kyseliny zabraňují rakovině tlustého střevaPamatujte, že z jablka je nejdůležitější slupka a že konzumace většího množství jablek způsobuje nadýmání a bolesti břicha.Olivy a olivový olej jsou známé jako lék už pradávna+ 5 fotek+ 6 fotek

Až třetinu příčin vzniku rakoviny ovlivňuje nesprávné stravování. Vhodnou skladbou jídla tak můžete hodně ovlivnit a zachránit. Podívejte se na potraviny, které fungují jako prevence a je tedy na čase je zařadit do jídelníčku.

Petra Járková
Petra Járková 19. 02. 2019 12:00

Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které posilují imunitní systém. Zkuste vyloučit nebo minimalizovat potraviny rizikové. Strava působící preventivně proti rakovině obsahuje vysoké množství vlákniny, každodenní porce ovoce a zeleniny a poměrně nízké množství živočišných tuků. O jaké potraviny se jedná konkrétně?

Rajčata

Stejně jako paprika obsahují látku lykopen, která tělo chrání před rakovinou a je desetkrát účinnější při ochraně buněk než beta-karoten obsažený v mrkvi. Na lykopen jsou bohaté i meloun nebo papája. Chrání hlavně plíce, děložní sliznici, prostatu a žaludek.

Celer

Dokáže detoxikovat karcinogeny (zejména způsobené kouřením), má mnoho protirakovinných látek. Jeho nevýhodou je, že často vyvolává alergické reakce.

Jablko

Znáte rčení našich babiček „kdo jí jedno jablko denně, k tomu nechodí lékař“? Jablka kromě jiného mají ve své slupce látky triterpenoidy, které dokáží likvidovat rakovinné buňky. Nezapomeňte, nejdůležitější částí je slupka.

Luštěniny

Jsou plné proteinů, vitamínů a minerálů, bohaté na vlákninu. A hlavně jsou zdrojem cenné látky inositolu, která chrání před rakovinou střev, prsu a prostaty. Chlorofylin obsažený v hrášku na sebe váže škodlivé látky v těle, chrání před rakovinou střev. Experti na výživu doporučují jíst luštěniny alespoň jednou týdně.

Česnek 

Máte česnek rádi a dáváte ho téměř do všech pokrmů vyjma těch sladkých? Potom máte mnohem nižší riziko, že vás rakovina ohrozí. Látky v česneku zpomalují dělení rakovinných buněk a chrání tělo proti volným radikálům. Čím méně je tepelně upravovaný, tím silnější účinek.

Cibule

Stejně působí cibule, tedy zamezuje růstu rakovinných buněk díky svému vysokému obsahu fenolových sloučenin (jednoho z druhů antioxidantů). Čím je cibule štiplavější, tím je účinek silnější. Obdobně působí pórek a šalotka.

Olivy a olivový olej

Olivový olej je považován za významný prostředek chránící buňky před změnami vyvolávajícími vznik rakoviny. Je plný antioxidantů, činí buňky stabilnější vůči volným radikálům. Stejný pozitivní účinek mají i zelené olivy.

Mořské ryby

Velmi blahodárně na organismus působí omega-3 mastné kyseliny z ryb, chrání před rakovinou tlustého střeva. Do jídelníčku by je měli zařadit všichni, obzvláště ti, kteří mají genetické dispozice ke vzniku této choroby. Omega-3 mastné kyseliny, které jsou také ve lněných semínkách, jsou podpůrnou léčbou pro pacienty, kteří se zákeřnou nemocí bojují, protože posilují imunitu i růst svalové hmoty.

Zelený čaj

Pokud si každý den dopřejete několik šálků, podpoříte svou imunitu, tělo funguje, jak má a dokáže si se zhoubnými buňkami lépe poradit.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články