Borůvkové knedlíky neodmyslitelně patří k létu! Připravte si ty nejlepší podle receptu našich babiček

5. července 2018 Veronika Hándlová
Profimedia.cz
Profimedia.cz

K pravé letní pohodě patří nejenom procházky po lese a sbírání borůvek, ale také pořádné ovocné knedlíky. Až ochutnáte ty podle našeho receptu, nebudete už chtít jiné. Jejich chuť vás totiž vrátí do dětství.

Borůvkové knedlíky se žahourem

Profimedia.cz

8 porcí

 

Suroviny:

100 g másla

3 vejce

špetka soli

2 lžíce moučkového cukru

300 g plnotučného měkkého tvarohu

200–250 ml plnotučného mléka

900 g hrubé mouky na vyválení těsta

400 g borůvek

2 lžíce moučkového cukru + na posypání

bílý jogurt k podávání

 

ŽAHOUR

400 g borůvek

2 lžíce krupicového cukru

špetka mleté skořice

200 ml smetany ke šlehání

 

Borůvky s cukrem a skořicí rozvařte se 3 lžícemi vody a promíchejte se smetanou.

 

Postup:

1. V robotu vyšlehejte změklé máslo s vejci, špetkou soli a cukrem. Přidejte tvaroh a větší část mléka. Míchejte. Postupně přidávejte mouku, ještě když je těsto tekutější, vyměňte si nástavec v robotu za hnětací metlu. 

 

2. Přilijte podle potřeby zbytek mléka a postupně zapracovávejte zbývající mouku. Míchejte, dokud není těsto hutné a nezačne se odlepovat od mísy. Pak ho vyválejte na pomoučněném válu na tenčí plát a rozkrájejte na větší čtverečky. Naplňte je borůvkami smíchanými s cukrem a zabalte do knedlíků. 

 

3. Vložte je do vroucí vody, odlepte vařečkou ze dna a vařte asi 5 minut. Nechte okapat. Připravte žahour. V hrnci zahřejte borůvky, podlijte troškou vody, zasypte cukrem, skořicí a povařte. 

 

4. Odstavte a vmíchejte smetanu. Knedlíky zalijte žahourem a ozdobte bílým jogurtem.