Borůvkové knedlíky neodmyslitelně patří k létu! Připravte si ty nejlepší podle receptu našich babiček

5. Července 2018
Veronika Hándlová
Víte, co neodmyslitelně patří k létu? Přece borůvkové knedlíky!
Zdroj Profimedia.cz
K pravé letní pohodě patří nejenom procházky po lese a sbírání borůvek, ale také pořádné ovocné knedlíky. Až ochutnáte ty podle našeho receptu, nebudete už chtít jiné. Jejich chuť vás totiž vrátí do dětství.

Borůvkové knedlíky se žahourem

Víte, co neodmyslitelně patří k létu? Přece borůvkové knedlíky!

8 porcí

 

Suroviny:

100 g másla

3 vejce

špetka soli

2 lžíce moučkového cukru

300 g plnotučného měkkého tvarohu

200–250 ml plnotučného mléka

900 g hrubé mouky na vyválení těsta

400 g borůvek

2 lžíce moučkového cukru + na posypání

bílý jogurt k podávání

 

ŽAHOUR

400 g borůvek

2 lžíce krupicového cukru

špetka mleté skořice

200 ml smetany ke šlehání

 

Borůvky s cukrem a skořicí rozvařte se 3 lžícemi vody a promíchejte se smetanou.

 

Postup:

1. V robotu vyšlehejte změklé máslo s vejci, špetkou soli a cukrem. Přidejte tvaroh a větší část mléka. Míchejte. Postupně přidávejte mouku, ještě když je těsto tekutější, vyměňte si nástavec v robotu za hnětací metlu. 

 

2. Přilijte podle potřeby zbytek mléka a postupně zapracovávejte zbývající mouku. Míchejte, dokud není těsto hutné a nezačne se odlepovat od mísy. Pak ho vyválejte na pomoučněném válu na tenčí plát a rozkrájejte na větší čtverečky. Naplňte je borůvkami smíchanými s cukrem a zabalte do knedlíků. 

 

3. Vložte je do vroucí vody, odlepte vařečkou ze dna a vařte asi 5 minut. Nechte okapat. Připravte žahour. V hrnci zahřejte borůvky, podlijte troškou vody, zasypte cukrem, skořicí a povařte. 

 

4. Odstavte a vmíchejte smetanu. Knedlíky zalijte žahourem a ozdobte bílým jogurtem. 

Diskuze

Reklama