Bylinky v těhotenství? Ano, ale s mírou a být dobře informované, které jsou vůbec vhodné. Přitížit byste mohly nejen sobě, ale i děťátku

Možná si myslíte, že bylinkami nemůžete nic zkazit, rozhodně to není pravda.
Zdroj: Pixabay
Které bylinky můžete v těhotenství konzumovat? Podívejte se na seznam.Možná si myslíte, že bylinkami nemůžete nic zkazit, rozhodně to není pravda.Čaj z hluchavky vám bude v těhotenství zapovězen.I konzumace  koření má v těhotenství své limity.+ 1 fotka+ 2 fotky

I když máme pocit, že bylinkami nic nezkazíme a zdraví jen prospívají, vždy tomu tak není. Oblíbená máta může například zhoršovat krevní obraz a heřmánek zase v některých případech vyvolat vznik budoucí alergie u dítěte.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 11. 09. 2018 08:04

Silné látky

Málokterá budoucí maminka se zamýšlí nad tím, že látky obsažené v bylinkách mohou být velmi silné. A že bylina stejně jako lék nám sice může pomoct při zdravotních problémech, ale při nadměrném nebo nesprávném užívání naopak škodí. V těhotenství to samozřejmě platí dvojnásob. Například oblíbená a hojně využívaná máta. Má příjemnou chuť a je výborná při poruchách trávení. Nedoporučuje se ale užívat ji v těhotenství pro její nepříznivý vliv na játra a krevní obraz.

Které bylinky jednou za čas

Podívejte se na seznam bylinek a koření, které mohou při dlouhodobém užívání nebo v nadměrných množstvích vyvolávat překrvení pánevních orgánů nebo ovlivňovat svalovinu dělohy, což není v těhotenství rozhodně žádoucí. Mezi tyto rostliny patří aloe, blín černý, celer, jalovec, libeček, majoránka, maliník, pelyněk, petržel zahradní – nať, rozmarýn, skořice, šafrán nebo zázvor.

Které bylinky rozhodně NE

Bylinky a koření se silným účinkem, potenciálně nebezpečné, kterým je lépe se v těhotenství vyhnout, jsou oregano, hloh, hluchavka, hřebíček, kopřiva, máta, muškátový oříšek, podběl nebo třezalka.

Co dělat při potížích?

Inkubační doba gastrointestinálních infekcí může být různá, od několika dní až po tři týdny. Lékaře kontaktujte, pokud se u vás po požití některé rizikové bylinky objeví následující příznaky:

- chřipkové příznaky, což znamená horečka, zimnice a bolest svalů

- průjem, zvracení, popř. krev ve stolici,

- příznaky postižení nervového systému - bolest hlavy, tuhnutí šíje, zmatenost, ztráta rovnováhy, křeče

- při každém podezření, že něco není v pořádku, třeba při netypických bolestech, křečích a tvrdnutí břicha

Výživa je nejdůležitější

Ze všech faktorů je celková výživa a výživa v těhotenství považována za ten nejdůležitější. Myslete proto nejen na své zdraví, ale také na zdraví svého dítěte, a snažte se období těhotenství překonat v klidu, pohodě a se správnou životosprávou. Po porodu to jistě oceníte.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články