Česká vánoční klasika: Jak na křehké vanilkové rohlíčky jako od babičky?

cukroví, rohlíčky
Zdroj: Pixabay.com

I když se pečou asi v každé rodině, určitě nejsou všude stejné. Někde přidávají do těsta vlašské ořechy, někde mandle, ale vynikající jsou, i když ořechy nahradíte vločkami. Pohrát si můžete i s tvarem. Někdo má rád rohlíčky hezky buclaté, jiný zase tenoučké, dají se tvarovat ručně nebo si můžete ušetřit práci a namačkat je do formiček.

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 12. 2019 10:37

Zejména u pečení vanilkových rohlíčků platí základní zlaté pravidlo: čím méně použitých surovin, tím více záleží na jejich kvalitě.

Kvalita je důležitá

Vzhledem k tomu, že jde o cukroví, které stojí na tuku a mouce, nevyplatí se na těchto dvou ingrediencích šetřit. Vynechte proto jakékoli náhražky másla a sádla v podobě margarínů nebo jiných tuků, inzerovaných jako vhodných k pečení. Co se mouky týká, investujte do té nejlepší a nebudete litovat. Vězte, že kilo nejlevnější mouky, jaké narychlo popadnete v obchodě, vám ve výsledku radost neudělá. Podstatnou součástí vanilkových rohlíčků, kterou řada lidí opomíjí, je přidání cukru se zrníčky z pravé vanilky.

Pozor na ořechy

Naprostým základem jsou pak vlašské ořechy. Bez nich nebudou vanilkové rohlíčky nikdy chutnat tak, jak by měly. Budete-li loupat ořechy, zásadní je nechat je nějakou dobu proschnout na dobře větraném místě, a to minimálně týden. Ať už máte domácí úrodu či sběr, nebo máte ořechy již vyloupané, kupované, je na místě dát si pozor na jejich skladování, abyste před přidáním do těsta nezjistili, že jsou žluklé.

Nejlepší vanilkové rohlíčky

Na 1 dávku budete potřebovat: 240 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g cukru, 100 g mletých vlašských oříšků, moučkový cukr s pravou vanilkou na obalení

Postup: Ze všech surovin zpracujte hladké a pevné těsto. Ideální je připravit si ho den dopředu a přes noc ho nechat odpočinout v ledničce.

Před zpracováním ho ale nechte chvilku v pokojové teplotě, bude se s ním lépe pracovat. Ale pozor, nesmí být zase moc teplé, to by z něj nešlo tvarovat vůbec nic. Poté si z části těsta vyválejte větší váleček a ten nakrájejte na kolečka. Díky tomu budou všechny rohlíčky stejně velké. Poté z kousků vyválejte válečky a ohněte je do tvaru rohlíčků.

Doba pečení je v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 10–15 minut. Raději je bedlivě hlídejte a dobu pečení si upravte podle zkušeností s vaší troubou. Po upečení rohlíčky nechte chvilku zchladnout a potom je ještě teplé obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.

Jestliže máte doma strojek na cukroví, můžete si ulehčit práci a rohlíčky vytvářet s jeho pomocí. Díky tomu budou ještě křehčí a nadýchanější a budou mít jednotnou formu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články