Chcete doma zažít tu pravou Itálii? Zde je několik nejlepších receptů, které musíte zkusit

24. Června 2018
Lenka Šebestová
Z těchto pochoutek se vám budou dělat boule za ušima.
Zdroj pixabay
Témata: jídlo , Itálie , recepty , těstoviny
Italská kuchyně rozhodně není jen pizza. Její kouzlo tkví v lehkosti. Italské jídlo není až tolik tučné a těžké. Skvěle zasytí a je opravdu lahodné. Italové milují pasty, sýry a těstoviny. V tom jsou opravdu přeborníci. Za dobrým jídlem ovšem nemusíte nutně cestovat až do Itálie. Zkuste tyto skvělé recepty.
Reklama

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine

Tento typicky italský recept je chuťově vynikající a jednoduchý na přípravu. Báječné hlavní jídlo vegetariánské­ho menu.

Ingredience

olivový olej

1 mladá cuketa

2 vrchovaté lžíce strouhaného parmazánu

50 g strouhaného sýra caciocavallo (kaškaval)

čerstvá bazalka

sůl

fusilli

Dáme vařit fusilli.

Na oleji osmažíme cukety osolené a nakrájené na plátky. Když jsou dobře osmažené, přidáme do nich strouhaný parmazán. 

Uvařené fusilli scedíme a přidáme je k cuketám i s trochou vody z vaření, přisypeme strouhaný parmazán a na pánvi prohřejeme.

Vypneme plamen a lehce vmícháme caciocavallo a posekané lístky bazalky.

Telecí kotlety z Umbrie

Na kotlety potřebujeme:

telecí kotlety s kostí 4 ks

extra panenský olivový olej - 3 lžíce

Na dresing:

lístky čerstvé bazalky - 1 hrst

extra panenský olivový olej - 120 ml

čerstvá máta - 1 malá hrst

čerstvá majoránka, nakrájená - 2 lžíce

bílý vinný ocet  - 2 lžíce

rozetřené naložené ančovičky - 1 lžíce

čerstvý rozmarýn, nakrájený - 1 lžíce

česnek, rozdrcený - 2 stroužky

šťáva z 1/2 velkého citronu

červená cibule nakrájená nahrubo - 1/2 ks

sůl a čerstvě nadrcený černý pepř

Báli jste se u seriálu Akta X? Tak to jste jistě netušili, že některé případy jsou inspirovány skutečností

Postup:

Na dresink rozmixujte bazalku, oleje, mátu, majoránku, ocet, rozetřené ančovičky, rozmarýn, česnek, citronovou šťávu a cibuli na hrubší směs. Osolte ji a opepřete podle chuti. Nechte stát asi 20 minut, aby se chutě rozležely.

Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni. Kotlety osolte a opepřete a smažte je asi 10 až 12 minut, v polovině doby obraťte. Kotlety by měly uvnitř zůstat ještě trochu růžové. Pak je nechte 5 minut odpočívat a poté ihned podávejte, přelité pikantním dresinkem.

Vitello tonnato

telecí kýta

tuňák 1 konzerva

mrkev 1 ks

řapíkatý celer 1 ks

cibule 1 ks

kapary

masový vývar

citronová šťáva

majonéza

snítky tymiánu

olivový olej

sůl

Postup

Zeleninu nakrájejte, hoďte do kastrůlku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Kýtu očistěte, osolte, opepřete a posypte čerstvým tymiánem. Pak maso zabalte do potravinové fólie a vložte do vývaru se zeleninou. Nechte povařit 30 - 40 minut.

Uvařené maso nechte zchladit a vývar přeceďte.

Teď si připravte omáčku: k tuňákovi přidejte sůl, citronovou šťávu, naběračku vývaru a lžíci majonézy. Rozmixujte, přidejte kapku olivového oleje a šťávu z masa, kterou jste předem svařili. Znovu promixujte.

Telecí nakrájejte na drobné plátky a zalijte omáčkou z tuňáka. Ozdobte kapary a zeleninou z vývaru.

Kuřecí krémové rizoto

Potřebujeme

rukola - 1 hrst

cibule kuchyňská - 1 ks

vývar z masa

2 polévkové lžíce

olivový olej - 2 polévkové lžíce

máslo - 2 lžičky

sýr parmezán

200 ml víno bílé

3 stroužky česneku

350 g maso kuřecí

500 g rýže 

Postup

Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek najemno nasekejte. Orestujte společně v pánvi na rozpáleném másle dozlatova.

Kuřecí maso nakrájejte na nudličky a přidejte na pánev k cibuli. Opečte.

Ve vyšším hrnci nechte rozpálit olivový olej a přidejte rýži (neproplachujte předem). Smažte ji aspoň 5 minut za důkladného míchání.

Ke konci smažení přidejte k rýži cibuli s orestovaným kuřecím masem.

Přilijte část vroucího vývaru a bílého vína (dolévejte opakovaně po částech tak, aby se vždy téměř veškerá tekutina odpařila a „vsákla“). Nezapomínejte nepřetržitě promíchávat.

Vařte takto asi 20 minut, dochuťte solí a pepřem.

Odstavte z plotýnky a zamíchejte do směsi 2 lžičky strouhaného parmezánu. Na talířích ozdobte lístky rukoly.


 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Diskuze

Reklama