Chcete doma zažít pravou Itálii? 4 nejlepší recepty, které musíte zkusit

Chcete doma zažít pravou Itálii? 4 nejlepší recepty, které musíte zkusit
Zdroj: Pixabay.com

Italská kuchyně rozhodně není jen pizza. Její kouzlo tkví v kvalitních ingrediencích a jednoduchosti. Za dobrým jídlem ovšem nemusíte nutně cestovat až do Itálie. Italské menu snadno vykouzlíte i doma s pomocí následujících receptů.

Jana Jánská
Jana Jánská 23. 05. 2020 11:30

Na italském stole se nejčastěji objevuje zelenina, kvalitní těstoviny, maso a spousta bylinek. Jestliže chcete vařit "po italsku", rozhodně si nezapomeňte pořídit olivový olej, který patří k základům italské gastronomie.

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine

Budete potřebovat: olivový olej, 1 mladá cuketa, 2 vrchovaté lžíce strouhaného parmazánu, 50 g strouhaného sýra caciocavallo (kaškaval), čerstvá bazalka, sůl, fusilli

Postup: Dáme vařit fusilli. Na oleji osmažíme cukety, osolené a nakrájené na plátky. Jakmile budou hotové, přidáme do nich strouhaný parmazán. Uvařené fusilli scedíme a přidáme je k cuketám i s trochou vody z vaření, přisypeme strouhaný parmazán a na pánvi prohřejeme. Vypneme plamen a lehce vmícháme caciocavallo a posekané lístky bazalky.

Telecí kotlety z Umbrie

Budete potřebovat:

Na kotlety: telecí kotlety s kostí 4 ks, extra panenský olivový olej - 3 lžíce

Na dresing: lístky čerstvé bazalky - 1 hrst, extra panenský olivový olej - 120 ml, čerstvá máta - 1 malá hrst, čerstvá majoránka, nakrájená - 2 lžíce, bílý vinný ocet  - 2 lžíce, rozetřené naložené ančovičky - 1 lžíce, čerstvý rozmarýn, nakrájený - 1 lžíce, česnek, rozdrcený - 2 stroužky šťáva z 1/2 velkého citronu, červená cibule nakrájená nahrubo - 1/2 ks, sůl a čerstvě nadrcený černý pepř

PostupNa dresink rozmixujeme bazalku, olej, mátu, majoránku, ocet, rozetřené ančovičky, rozmarýn, česnek, citronovou šťávu a cibuli na hrubší směs. Osolíme ji a opepříme podle chuti. Necháme stát asi 20 minut, aby se chutě rozležely.

Ve velké pánvi rozehřejeme olej na středním plameni. Kotlety osolíme, opepříme a smažíme je asi 10 až 12 minut, v polovině doby obrátíme. Kotlety by měly uvnitř zůstat ještě trochu růžové. Pak je necháme 5 minut odpočívat a poté ihned podáváme přelité pikantním dresinkem.

Vitello tonnato

Budete potřebovat: telecí kýta, tuňák 1 konzerva, mrkev 1 ks, řapíkatý celer 1 ks, cibule 1 ks, kapary, masový vývar, citronová šťáva, majonéza, snítky tymiánu, olivový olej, sůl

Postup: Zeleninu nakrájíme, hodíme do kastrůlku, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Kýtu očistíme, osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem. Pak maso zabalíme do potravinové fólie a vložíme do vývaru se zeleninou. Necháme povařit 30 - 40 minut. Uvařené maso necháme zchladit a vývar přecedíme.

Omáčka: k tuňákovi přidáme sůl, citronovou šťávu, naběračku vývaru a lžíci majonézy. Rozmixujeme, přidáme kapku olivového oleje a šťávu z masa, kterou jsme předem svařili. Znovu promixujeme.

Telecí nakrájíme na drobné plátky a zalijeme omáčkou z tuňáka. Ozdobíme kapary a zeleninou z vývaru.

Kuřecí krémové rizoto

Budete potřebovat: rukola - 1 hrst, cibule kuchyňská - 1 ks, vývar z masa, 2 polévkové lžíce, olivový olej - 2 polévkové lžíce, máslo - 2 lžičky, sýr parmezán, 200 ml víno bílé, 3 stroužky česneku, 350 g maso kuřecí, 500 g rýže

Postup: Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme na jemno. Společně orestujeme v pánvi na rozpáleném másle dozlatova. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a přidáme na pánev k cibuli. Opečeme. Ve vyšším hrnci necháme rozpálit olivový olej a přidáme rýži. Smažíme ji aspoň 5 minut za důkladného míchání. Ke konci smažení přidáme k rýži cibuli s orestovaným kuřecím masem. Přilijeme část vroucího vývaru a bílého vína (doléváme opakovaně po částech tak, aby se vždy téměř veškerá tekutina odpařila a „vsákla“). Neustále mícháme. Vaříme takto asi 20 minut, přitom dochutíme solí a pepřem. Odstavíme z plotýnky a do směsi zamícháme 2 lžičky strouhaného parmezánu. Na talířích ozdobíme lístky rukoly.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články