Chcete zhubnout? Vyzkoušejte žhavou sílu chilli papriček

Chilli je zdravé, ale nepřežeňte to
Zdroj: Pixabay
Chilli papričky vám pomohou zhubnoutZhubněte za pomoci chilliChilli je zdravé, ale nepřežeňte toChilli papričky jsou zelené i červené+ 1 fotka+ 2 fotky

Chilli papričky podle archeologických vykopávek lidé znali už 7000 let před n. l., ve střední Americe je používali místní Indiáni. Ve třetím tisíciletí před n. l. je běžně používali staří Inkové, kteří je pokládali za posvátné rostliny. Do Evropy se dostaly až v roce 1493, kdy je do Španělska přivezl lékař na druhé Kolumbově výpravě Diego Alvarez Chanca, který o rok později, jako první v historii, vydává rozsáhlý materiál o léčivých schopnostech papriček.

Redaktor
Redaktor 15. 10. 2018 11:59

Chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin. Ta je původcem tepla a pálení chilli papriček. Už několik desetiletí vědí vědci o účinku chilli papriček a kapsaicinu v nich obsaženého na ztrátu hmotnosti. Obrovské množství vědeckých studií, které byly zrealizované za posledních 30 let, dokazují veliký potenciál kapsaicinu na kontrolu hmotnosti a snížení chuti k jídlu.

Co výzkumy vlastně dokazují?

Kapsaiciny snižují množství tělesného tuku

Výzkum dokázal, že kapsaicin spouští řetězec fyziologických jevů, které napomáhají lipolýze (spalování tuků). V studii publikované v Journal of Nutrition Science and Vitaminology doplňky obsahující kapsaicin a výtažek zeleného čaje způsobovaly úbytek kolem půl kila tělesného tuku v průběhu dvoutýdenního období v porovnání se skupinou, která dostávala placebo. 

Chilli papričky pomáhají kontrolovat chuť k jídlu

Jednou z hlavních příčin selhávání diet je hlad. Proto je klíčovým hlediskem ve vývoji efektivních dietních plánů kontrola chuti k jídlu. Početné studie zjistily, že přidávání kapsaicinu do stravy snižuje potřebu příjmu energie. Spálením tuku pomocí kapsaicinu se uvolní energie a do mozku je vyslaný signál, že tělo je dostatečně nasycené a nepotřebuje přijímat další potravu. Tento proces se jmenuje reflex nasycenosti.

Kapsaicin zvyšuje výdej energie

Ve své podstatě je ztráta hmotnosti jednoduchou záležitostí: vydaná energie ve formě spálených kalorií musí převyšovat energii přijatou v potravě. Leč kterýkoliv odborník na diety může dosvědčit, že o dosahovaní záporné bilance energie se mluví lépe, než se dosahuje, hlavně když se s poklesem příjmu kalorií se zpomaluje metabolismus. 

Další účinky kapsaicinu

Kapsaicin výrazně upravuje trávení, vhodný je u slabého a pomalého trávení, při těžkém žaludku, křečích, plynatosti, zápalech žaludeční sliznice, zlepšuje peristaltiku a pravidelné vyprazdňování. Kapsaicin působí jako přírodní antibiotikum, snižuje hladinu krevního cukru, působí protirakovinně, antioxidačně a taky jako přírodní afrodiziakum. Chilli papričky obsahují taky velké množství betakarotenů, flavonoidů, minerálů a vitamínů C, B1, B2, E a A.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články