Chipsy z hlívy a další houbové fajnovky, po kterých se budete olizovat až za ušima

Místo du supermarketu vyrazte na "nákup" do lesa.
Zdroj: pexels.com
Konec srpna slibuje hojnou nadílku.Lahůdek z hub je nespočet.Většinovým základem jídel z hub je předem je orestovat.Koření zvolte dle vašeho mlsného jazyka.+ 2 fotky+ 3 fotky

S koncem srpna se na vás z pod mechu začnou smát klobouky hřibů a holubinek. Konec prázdnin je ideální čas na to, vyrazit s košíkem „na lov“. Až se budete spokojeně vracet z lesa a přemýšlet, jak s houbami naložit, máme pro vás pár snadných tipů. Kromě populární smaženice vyzkoušejte třeba houbový štrůdl.

Redaktor
Redaktor 22. 08. 2018 11:36

Dršťková polévka z hlívy

Potřebujeme: 400 g hlívy ústřičné, 1 litr vývaru, 3 stroužky česneku, 3 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci majoránky, 1 lžíci mleté papriky, sůl, pepř.


Houby očistíme a pokrájíme na proužky. Nakrájené kousky restujeme v hrnci na rozpálené lžíci sádla po dobu asi 5 minut. Poté zalijeme vývarem a vaříme dalších 10 minut.

Na vedlejší plotně na pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla a přisypeme mouku, čímž vznikne jíška. Přidáme mletou papriku a během restování promícháváme, aby nezhořkla.

Papriku s jíškou přidáme do hrnce s houbami a znovu promícháme. Osolíme, opepříme a dle chuti okořeníme majoránkou a česnekem. 10 minut vaříme na mírném ohni.



Smaženice


Potřebujeme: 200 g předvařených hub, 6 rozšlehaných vajec, 1 cibuli, 1 utřený stroužek česneku, 1 lžíci másla, drcený kmín, sůl, pepř.


Cibulku osmažíme dozlatova na lžíci másla. Do pánve vsypeme předvařené houby a orestujeme. Dochutíme kmínem, česnekem, osolíme a opepříme. Přidáme rozšlehaná vejce a za stálého míchání vyčkáme, až se srazí.




Plněné žampiony


Potřebujeme: 8 žampionů, 1 lžíci másla, 6 rozšlehaných vajec, sýr niva, 2 cibule.

Žampiony očistíme a opatrně oddělíme nožičky. Klobouky odložíme stranou a nožičky nakrájíme na kousky, stejně tak cibuli. Na pánvi rozehřejeme máslo a vsypeme nasekané ingredience. Lehce orestujeme a přidáme nastrouhanou nivu. Směsí naplníme klobouky hub a zalijeme šlehanými vejci. Směs není potřeba solit, o slanou chuť se postará sýr. V troubě o teplotě 190 stupňů pečeme 20 minut.


Chipsy z hlívy


Potřebujeme: Hlíva ústřičná, hladká mouka, olej, sůl, další koření dle chuti (houbové, paprikové...).


Očištěné houby pokrájíme na proužky. Nasypeme je do mísy, posypeme kořením dle našeho výběru a necháme odležet zhruba 15 minut. Směs zaprášíme moukou a promícháme. Na malém množství oleje smažíme dokřupava. Po orestování odložíme hlívu na ubrousek, aby se zbavila zbytečného oleje. Nakonec osolíme a opepříme.



Houbový závin


Potřebujeme: 300-400 g hub, 1 balení listového těsta, 50g anglické slaniny, 4-5 vajec, 1 cibuli, 1 lžičku tuku, 1 lžičku kmínu, petrželku, sůl, pepř.


Houby očistíme a pokrájíme na malé kousky, které dáme do mísy. K houbám přidáme nakrájenou cibuli, přisypeme kmín, pepř a sůl. V pánvi na rozehřátém tuku zpěníme nakrájenou slaninu. Přidáme směs z mísy a podusíme, dokud houby nezměknou. Rozšleháme 2-3 vejce, která pak vlijeme do pánve a za stálého míchání vyčkáme, dokud se nesrazí.


Listové těsto vyválíme na tenko a pokryjeme směsí z hub. Posypeme nakrájenou petrželkou a stočíme do závinu. Na plech na pečící papír vložíme bochánky, které potřeme zbylým rozšlehaným vajíčkem. Posypeme kmínem a v troubě o teplotě 190 stupňů pečeme, dokud těsto nezezlátne.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články