Chřest, zelí, červená řepa: Jakou neplechu může tato zelenina způsobit?

Červená řepa obsahuje velké množství vitamínu C. Své využití má ale i v medicíně a potravinářství (je z ní získáváno přírodní barvivo betanin). Obecně je považována za velmi zdravou zeleninu, neboť obsahuje širokou paletu pro tělo nezbytných a prospěšných látek
Zdroj: Instagram
Při trávení chřestu se uvolňuje síra, a to může způsobit, že vaše moč bude zapáchat.Jestliže trpíte nedostatkem železa, bude na vás mít červená řepa ještě tvrdší dopad.Jarní mrkvička je sladká a chutná.Zelí dávkujte postupně a v menších porcích.+ 2 fotky+ 3 fotky

Opěvovaná zelenina, kterou červená řepa, zelí nebo chřest bezesporu je, se doporučuje kvůli vitamínům a blahodárným účinkům na různé zdravotní obtíže. Nic ale není bez vafdy na kráse, a tak i tyto zázraky přírody mají svou stinnou stránku.

Petra Járková
Petra Járková 02. 10. 2019 10:00

Nejedná se o nic zdravotně závadného, pořád platí, že konzumací zeleniny tělu jen prospějete. Mnohdy je to ale spojeno s jistými okolnostmi, které se při všech různých doporučeních opomíjejí.

Červená řepa

Jestliže trpíte nedostatkem železa, bude na vás mít červená řepa ještě tvrdší dopad. Nenaroste vám třetí ruka, ale po návštěvě toalety můžete být lehce překvapena. Vaše moč i stolice mohou být zbarveny do červena a pokud vám chybí železo, projeví se to o to více. Je to čistě a jen proto, že červená řepa je zkrátka červená. Do druhého dne zase budete čůrat žlutě.

Zelí

Zvláště s příchodem podzimu můžete všude číst ódy na zelí. S jeho konzumací však opatrně. Je hezké, že chcete být i v chladném období čilá jako rybička, s čímž vám zelí zajisté pomůže, ale nic se nemá přehánět. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny byste mohla mít pěkný průvan ve střevech a strávit tak nadmíru času na záchodě. Zelí dávkujte postupně a v menších porcích. Časem si tělo na přísun vlákniny zvykne a vám tak neujedou tři tramvaje po sobě.

Chřest

U někoho se konzumace chřestu projevit může, u někoho nemusí. Při trávení chřestu se uvolňuje síra a to může způsobit, že vaše moč bude zapáchat. Řešením je pravidelný přísun vody, která moč zředí a problém s nevábným odérem je rázem pryč.

Mrkev

Oblíbená je hlavně díky nízké ceně. Dětem se říká, že pokud budou jíst hodně mrkve, uvidí až za roh. Ale i mrkev si z vás může tropit legraci, a to díky karotenu. Ten obsaženým pigmentem (žlutým až do oranžova) obarví vrchní vrstvu kůže, kde se ukládá. Nejčastěji to bývají dlaně, nos a tváře. Beze změny nezůstává ani moč a stolice.

Všechny tyto „neduhy“ jsou ale jen malým zlem v porovnání s tím, jaké výhody vám zelenina v jídelníčku přinese. Je ale dobré o nich vědět, abyste jednou nebyla překvapená.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články